İran, Hollanda’daki bir sunucu aracılığıyla muhaliflerini izledi

Tahran hükümetinin Hollanda merkezli bir ağ sunucusunu kullanarak yurtdışında yaşayan muhaliflerinin bilgisayarlarına sızma girişimlerinde bulunduğu iddia edildi. Siber güvenlik uzmanları, İran’ın Hollanda’da bulunan bir sunucu vasıtasıyla muhaliflerini hacklemeye çalıştığını bildirdi.

 

Hollanda’da yaşayan bir İranlı muhalif, İran kaynaklı dosyaların bir mesajlaşma programı üzerinden kendisine iletildiğini belirten bir ihbarda bulundu.

 

İhbarın ardından harekete geçen Hollanda merkezli Argos haber sitesi, Romanyalı siber güvenlik firması BitDefender ile ortak bir çalışma yürüterek, mesajda gönderilen dosya sayesinde bir sunucunun tespit edildiğini açıkladı. Argos’un ortaya attığı söz konusu iddiaya göre İran, Telegram üzerinden Hollanda’da yaşayan bir İran hükümeti muhalifine virüs içeren birtakım dosyalar gönderdi.

 

Bunun İran tarafından ilk hackleme girişimi olmadığı belirtilen haberde, 2020 yılında İran’ın cihazlara yasa dışı bir şekilde erişmeye çalışmak için bir sunucu kullandığı belirtildi. Yazılım dosyasının takibini süren BitDefender uzmanları, saldırıların muhtemelen Hollanda kaynaklı bir sunucu aracılığıyla gerçekleştiğini tespit etti.

 

BitDefender siber güvenlik uzmanlarına göre, konum bilgisi Hollanda’da gözüken ancak kaydı Kıbrıs’ta bulunan ve Rumen bir şirkete ait olduğu iddia edilen sunucu, muhaliflerin cihazlarını ele geçirmek için bir komuta ve kontrol işlevi gördü. Daha önce sunucunun İsveç, Almanya ve Hindistan dahil olmak üzere diğer birçok ülkedeki İran muhaliflerinin bilgisayarlarına sızmak için kullanıldığı belirtildi.

 

2019’da Hollanda hükümeti, İran’ı ülkedeki muhaliflere suikast düzenlemekle suçlamıştı.

+ There are no comments

Add yours