ABD, Çin ve Rusya’ya karşı hükümet korsanları modelini tartışıyor


Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /var/www/vhosts/actafabula.net/httpdocs/wp-content/themes/shareblock/inc/misc/single-header-1.php on line 119
0 Shares

Antarktika ve Pasifik Okyanusu’nda ABD Çin ve Rusya arasında yaşanan deniz ve hava gücü mücadelesi ABD donanmasında yapısal değişikliğe yol açabilir. Barış dönemlerinde özel operasyonlar ve uzak üs görevlerinde kullanılan paralı askerler ABD’nin deniz gücü için daha ileri ve kalıcı görevler açısından gündeme geliyor.

 

Askeri doktrinini terörle mücadeleden büyük güçlerle rekabete doğru değiştirme sürecinde olan ABD, donanma gücündeki dezavantajlı konumunu değiştirmek için paralı askerleri farklı bir konsepte kullanmayı tartışıyor.

 

Çin ordusu donanmasının ABD’yi geride bırakarak dünyanın en güçlü donanması haline gelmesi gelecekteki deniz mücadeleleri açısından ABD’yi hızlı ve etkili çözümler bulmaya yöneltiyor. ABD Savunma Bakanlığı Çin donanması ile aralarındaki açığı kapatmak için daha küçük otonom gemileri içeren seçenekleri araştırırken, askeri analist Alex Hollings daha yeni bir çözüm önerdi: Sadece gelecekteki teknolojiye değil, sayıları telafi etmek için geçmişteki askeri uygulamalara bakmayı. Hollings’in önerilerinin başında ise paralı asker konumundaki güçlerin hükümet izni ile korsanlık yapması geliyor. Amerikalı hükümet izinli korsanları kullanma fikri kısa süre önce ABD Deniz Kuvvetleri Enstitüsü’nün yayın organında emekli deniz albay Mark Cancian ve Brandon Schwartz tarafından tartışmaya açılmıştı.

Deniz Köpekleri’nin dönüşü

Mark Cancian, Brandon Schwartz ve Hollings’in ele aldığı hükümet izinli korsanlık geçmişte özel bir izin ile denizlerde bir devlet adına rakip devletlerin ticari ve askeri gemilerine saldırı yapmaya yetkilendirilmesi olarak işletilmişti. Uygulama, Avrupalıların iyi donanımlı donanma eksikliğini telafi etmek için girişimci bireylerden yararlanmaya çalıştığı on üçüncü yüzyılda başladı. On altıncı yüzyılda Kuzey ve Güney Amerika’nın İngiliz tarafından sömürgeleştirilmesiyle- genellikle “Deniz Köpekleri” olarak bilinir- burada kraliyet tarafından İspanyol gemilerini yağmalamak ve hazineyi geri getirmek için hükümet izinli korsanlar – paralı askerler- kullanıldı. Sir Francis Drake ve Walter Raleigh gibi isimler İngiliz çıkarları doğrultusunda hareket ettiler ve izinlerle sürdürdükleri baskınlar on yedinci yüzyılın başlarına kadar devam etti.   

 

Bu şekilde çalışan ve aynı dönem içinde denizlerde yelken açan hükümet izinli korsanlar arasında Oruç Reis, Kemal Reis gibi Osmanlı’dan isimlerin yanı sıra Magnus Heinason, William Dampier, Alonso de Contreras gibi isimler de bulunuyor.

Yasal altyapısı tartışılıyor

Emekli deniz albay Cancian ve Schwartz ise hükümet izni ile geçmişteki gibi ortaya konulacak paralı askerler temelli uygulamanın korsanlık olmadığını savunuyorlar. Cancian ve Schwartz’a göre bu uygulama için ABD yasalarında yeterli referans bulunuyor.  

 

1856 tarihli Deniz Hukukuna Saygı Paris Bildirisi denizlerde korsanlığın devlet eli ile yürütülmesine karşı elli beş ülkenin üzerinde anlaştığı bir bildiri. ABD de bu bildirinin imzacıları arasında.  Bu çelişkili durumun aşılması için Hollings, uygulamanın Blackwater gibi özel askeri şirketler üzerinden şekillendirilebileceğini ve bu durumda uluslararası hukuk açısından ortaya çıkan sorunların aşılabileceğini düşünüyor.

Amaç: Çin’in yenmek için deniz ticaretine müdahil olmak

Somalili korsanlarla savaşmak için Afrika Boynuzu açıklarında devriye gezen Blackwater gemilerini ve özel sektöre ait askeri teknelerin Hint Okyanusu’ndaki devriyelerini örnek gösteren Hollings, bu tür özel operasyonların ve paralı askerlerin Çin ile olan açığı kapatmak için yeterli olup olmayacağının değerlendirilmesini öneriyor.

 

Emekli deniz albay Mark Cancian ve Brandon Schwartz ise amacın etkinliğin boyutu ile ölçeklendirilmesinden ziyade Çin’in deniz ticaretine bağımlılığına dikkat çekiyorlar. Çin’in büyümesinin ülkedeki güvenlik açığını derinleştirdiğine dikkat çeken Cancian ve Schwartz, son 15 yılda iki katına çıkan Çin ekonomisinin GSYİH’sinin yüzde otuz sekizinin deniz aşırı ticaret bağımlı olduğunun altını çiziyor. Çin’deki sosyal istikrarın bu ticaret getirisine bağlı olduğunu ifade eden emekli deniz kurmayları stratejinin bu çapraz güvenlik fırsatları üzerine kurulabileceğinde ısrar ediyorlar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *