Taliban’ın dayandığı etnik çoğunluk olan Peştunların Sünnilik ile olan ilişkisinin arka planı nedir? Peştunların milliyetçiliğinin ve Afganistan’ı yönetme hakkına sahip olduklarına düşünmelerine neden olan nedir?
Onsekizinci yüzyılın başında Peştun Gilci aşiretinin karizmatik lideri Mir Vais Hotak Safevilerin bugünkü Afganistan coğrafyasında Şiiliği zorla yaymasına karşı isyan başlattığında Sunni Peştunlar onu takip ettiler. Bu ayaklanma yüzyıllardır birlik kuramayan Peştunları büyük büyük ataları Kays’ın İslam’ı direk peygamberden aldığına inancı ve Mir Vais’in Mekke’den aldığı fetva ile Şiilik ve Safevilere karşı birleştirdi. Bu süreç Hazaralar ile Peştunlar arasındaki sorunların aşiretler arası rekabet dışında dini bağlamda da büyümesine neden oldu. Mir Vais’in Peştunları birleştirmesi ve ilan ettiği Hotak Hanedanlığı kendisinden sonra gelen Ahmed Şah Durrani dahil pek çok ismi etkiledi. Özellikle de Peştunları: ikisi de Peştun kökenli olan ve bağımsız Afganistan’ın temellerini atan bu isimler nedeniyle ülkenin yönetiminin kendilerinin doğal hakkı olduğuna inanmaktadırlar. Bu inanç halen kendisini korumaktadır. Taliban’ın kendisinde gördüğü yönetim hakkı aslen bu inanca dayanmaktadır. 2001 yılında iktidardan uzaklaştırılması sonrasında Taliban kendisini yerelleştirirken Peştunlar arasında bu inancı İslami argümanlarla güçlendirerek dillendirmişti.
Bağımsız Afganistan’ın temellerini attığı düşünülen Ahmed Şah’ın Durrani Hanedanlığı, Mir Vais’in Hotak hanedanlığından farklı idi. Ahmed Şah daha merkezi bir hanedanlık hedefliyordu. Afganistan’da çoğunluğu Peştun aşiretleri birleştirip merkezi bir otorite kurarak bağımsız bir idareye geçtiğinde ülkenin merkezi otoriteden bağımsız hareket eden ve genel olarak kendi aşiret özerkliğini korumaya çalışan Peştunları başkent Kandahar’a bağlamak için geleneksel töreyi, Peştunvali’yi, görece İslami bir çehre ile değiştirme yolunu seçti. İran merkezli Safevilere karşı isyanın güçlendirdiği dini duygular hâkim iken Ahmed Şah için bunu yapmak oldukça mantıklı görünüyordu.
Ahmed Şah Durrani bu tercihinde bölgenin Gaznelilerden bu yana gelen baskın İslam karakteri olan Sünniliğin Hanefilik ekolünü kullandı. Aşiretlerin merkezi otoriteye bağlanması için Peştun geleneksel sosyal yaşamında güçlü bir yeri olan jirga yani aşiret meclisleri mollalarca etki altına alınmaya başladı. Bu gayrete rağmen Peştunların çoğu Peştunvali, yani töre, ile şeriat arasında bir tercih yapmadı. Senzil Nawid’in betimlemesi ile söylersek “Peştun ahlak kuralları (Peştunvali) şeriat ile yan yana hüküm sürdü. Bu bağlamda Peştunlar, İslam’ı Peştunizm ile özdeşleştirdiler.” Peştunvali şeriatın bir iktidar aracı olarak dayatılmasına rağmen Peştunlar arasında varlığını güçlü şekilde sürdürdü. Töre Peştunların hayatını düzenlemeye, yönetmeye ve sorunları çözmeye devam etti. İslam yahut şeriat Peştunların hayatlarında törenin çözemediği yahut anlaşma sağlayamadığı konularda bir tarafsız karar verici olarak yer alıyordu. Bu süreç Afganistan coğrafyasında dini kişiliklerin de etkili figürler olarak yükselmesine, jirga’nın yanına onunla eş şura’nın doğmasına neden oldu. Merkezi otoriteyi din ile sağlamak isteyen Ahmed Şah Durrani tahmin etmediği bir miras bırakmış; ülke genelinde merkezi yönetimin mücadele etmesi gereken bir güç daha çıkmıştı: dini liderler ve kurumları.
Taliban’ın Pakistan topraklarındaki varlığı neye dayanıyor? Deobandiliğin hangi kolları Taliban’ın daha sert bir tutuma sahip olmasına neden oldu?
Bu durum daha sonra farklı veçheler geçirdi. Safevilere karşı ayaklanma, Babürler ile savaşlar, İngilizler ve Sovyet işgallerine karşı mücadeleler Afganistan coğrafyasındaki en büyük etnik grup olan Peştunları törelere ve İslama daha çok tutunmaya itti. ABD işgali de bu süreci perçinledi. Deobandi medreselerden beslendiği ifade edilen Taliban hareketi Pakistan’daki Peştun varlığı üzerinden Deobandiliğin Pakistan kolundan etkilenmiştir. Bunlar arasında Deobandi Cemiyet-i Ulema-i İslâm’ın parçalanması sonrasındaki Peştun milliyetçisi tutumu ile tanınan Fazl er-Rahman grubu vardır. Bu grup Deobandiler içinde Peştu milliyetçiliğinin şubesi olarak bilinmektedirler. Benzer şekilde yine Pakistan merkezli Cemaat İslami’den Peştu kökenli Kadı Hüseyin kolunun Afganistan sınır bölgelerinde Taliban üyelerine Suudi Arabistan destekli medreselerinde selefi anlayış doğrultusunda eğitim verdiği ifade edilmektedir. Taliban’ın Pakistan ile olan ilişki Peştu nüfusun Durand Hattı ile birbirinden ayrılmış olmasından kaynaklanmaktadır. Durand Hattı Peştun milliyetçiliğinin temel tetikleyicileri arasındadır ve aynı zamanda Afganistan ile Pakistan arasında da sorunlara neden olmaktadır. Durand Hattı Afganistan’ın ulusal politikaları arasındadır. Öyle ki Eşref Gani, Taliban’ın Durand Hattı’nı Pakistan sınırı olarak tanımayacağına dair söz vermesi gerektiğini söyledi. Medreseler ve Peştun nüfus ilişkisi çok uzun süre Pakistan’ın Taliban’ı yönettiği düşüncesini besledi. Taliban’ın yükselişi ve ABD’nin Taliban ile görüşmelere başlamasını takiben Pakistan da Peştun milliyetçiliği ile mücadeleye başladı. Ahmed Şah Durrani’nin İslam ile aşiretleri merkezi otorite altına alma girişimi yüzyıllar sonra Peştunların Afganistan ve Pakistan’da cihadi yahut radikal olarak etiketlenmesine neden olmuştu.
Klasik aşiret yapısı ve töreye dayalı zor kullanma mekanizması, arbakiler nedir: Taliban’a karşı aşiret bloğu denemesi mi?
Ancak Peştunlar aşiret özerkliklerini her açıdan koruyorlardı. Töre, aşiretin kendi öz kuralları, hayatın gündelik ve geleneksel formlarını korumaya devam ederken İslam’a danışıyordu. Erken Afgan iktidarları döneminde bu merkezileştirme çalışmaları çeşitli küçük değişiklikler ile denenmeye devam etti. Ancak merkezi iktidarların aşiretler ile olan ilişkisi karşılıklı idi. Tarihsel olarak, Peştun aşiretler merkezi hükümetin otoritesini kabul ediyorlar, ancak rejimin hayatta kalması aşiret reislerinin, han adı verilen liderlerin ve dini liderlerin bağlılığına dayanıyordu. Thomas Barfield’in Ahmed Şah Durrani dönemindeki ordu gücü ile ilgili verdiği bilgi bu bağımlılık konusunda fikir vericidir. Ahmed Şah’ın 120 binlik ordusunun üçte biri düzenlidir, gerisi ise aşiretlerden sağlanan savaşçılardan oluşmaktaydı. Aşiretlerin bu savaş gücü günümüze kadar devam etti.
Bu güç temelde klasik dönemde aşiretlerin töresel meclisinin hükümlerini uygulamak için özel bir milis (arobaki-arabaki-arbaki) yapılanmasına dayanıyordu. Arobaki ya da arbakiler, meclisin koyduğu cezayı ihlal edenlerin cezalandırılmasından sorumluydu. Ancak bu durum daha sonra genel olarak yerleşik ve kentli, zengin ve tanınmış kişilerin geleneksel meclisten (jirgadan) farklı örgütlenmelerinin askeri gücüne dönüştü. Afgan-İngiliz savaşları ile Sovyet işgali dönemi ‘mücahit’ örgütlenmelerin temelinde de bu güçler yatıyordu. Aynı şekilde ardı sıra gelen iç savaşlarda da aşiret savaşçılarının önemi çok büyüktü.
Tüm bu güçler Taliban’ın da bel kemiğini oluşturan Peştun aşiret sistemine bağlı sosyal, siyasal, askeri gelişmelerdi ve ABD Afganistan’ı işgalinden yaklaşık dokuz yıl sonra, 2010’da Peştun arbakileri Taliban’a karşı kullanmayı tercih etti. Bu girişim bir anlamda Peştun kökenli Taliban’a karşı aşiret hareketini tetiklemeyi hedefliyordu. Oldukça riskli bu planın arbakiler üzerinden uygulamaya konması ABD’nin beklediği sonuçları getirmedi. Arbaki milisleri yağma, tecavüz, işkence, hırsızlık, keyfi infazlar gibi pek çok suç işledi ve Taliban’a karşı hedeflenen yerel güvenlik sağlanamadığı gibi hiçbir kurumla resmi bağı bulunmayan arbakilerin liderleri konumundaki kişiler savaş ağaları olarak güçlendiler. Savaş ağalarına bağlı milis güçlerin kurumsallaştırma çalışmaları kapsamında Afgan Yerel Polis Gücü olarak tanımlandılar. Genel planda amaçlanan Peştunların, Peştunlara karşı olması idi. Ancak bu plan günün sonunda ABD desteğini yitirmesi ile güçlerinin büyük bir çöküş yaşadığı Kabil hükümetine bağlı çok sayıda Arbaki’nin görev aldıkları yerleşimlere yaklaşan Taliban karşısında dağılması ile sonuçlandı.
Taliban’a karşı aşiret bloğu girişimi ve Kuzey ittifakı komutanlarının savaş ağalarına dönüşümü Afganistan’da savaşı nasıl etkiliyor?
Raşid Dostum, Atta Muhammed Nur, Tadin Han, Cuma Han Hemderd, Gül Ağa Şerzai, Abdul Razık Aşagzai, Kerim Halili, Said Ekberi, Hac Muhammed Muhakik, Hac Ali, Mir Alam Han, Abdul Resul Seyyaf ve dahası ile çeşitli etnik ve dini kökenlerden gelen isimler bugün Kabil hükümetine resmi, yarı-resmi veya gayrı-resmi milis yapıları ile destek veriyor. Çoğunluğu Sovyet işgali döneminin ABD tarafından desteklenen “Afgan Mücahitleri” olarak bilinen ve sonrasında da Kuzey İttifakı altında Taliban ile savaşan bu kişilerin de çoğu aslında Taliban gibi geleneksel ve İslami motiflerle kendi kitlelerini domine ediyorlar. Ekseriyeti Tacik, Özbek ve Hazara kökenli olan bu isimlerin Taliban’a karşı muhalefetlerinde Afganistan coğrafyasındaki etnik çekişmenin de etkisi yok değil.
Bu isimler arasındaki Asıf Azimi ve Ahmed Faysal Beyzad gibi Cemaat İslami ve alt hiziplerinden gelen yaklaşık yirmi yerleşimin yetkilisi ya da savaş ağası Taliban ile uzlaşmayı seçtiler. Ya da Feyzabad’taki Albay Gül Han Kufi’nin başına gelen şey oldu ve tüm çağrıları Kabil tarafından cevapsız bırakılan askerler ve milisler güçlerini geri çekerek Taliban’ın ilerlemesine izin verdi.
Ekseriyeti ülkenin kuzeyindeki Tacik ve Özbek yoğun alanda kök salan savaş ağalarının çoğu dağınık kısıtlı ve kendi aralarında da rekabet eden bir yapıya sahip. Kuzeydeki Belh eyaletinde son dönemin yükselen ismi Ata Muhammed Nur ile Raşid Dostum arasındaki rekabet de, güneyde Kandahar’da Gül Ağa Şerzai ile General Razık arasındaki rekabet de, Aybak bölgesinde yerel güçler ile Cemaat İslami arasında rekabet de biliniyor, ama bu konuda herkes bir günahtan bahsetmekten korkar gibi korkuyordu. Ne var ki, çeşitli savaş suçları ile sık sık suçlanan bu savaş ağalarının yıllardır kurdukları askeri, siyasi ve ekonomik sistemin ABD ve Kabil tarafından vekillik, valilik, komutanlık gibi mevkilerle taçlandırılması günün sonunda yerel halkın da Taliban’ı tercih etmesine neden oldu. Eski Kuzey İttifakı’nın güçlü bölgesi bu nedenle hızla Taliban’ın kontrolüne geçti.
Karakteristik olarak etnik ya da aşiret yapılarının küçük bir kısmına dayanan Afganistan’daki savaş ağalığı sistemi ABD’nin Sovyet işgaline karşı bu odaklara destek vermesi ile açgözlülük ve çıkar üzerine kurulu bir ‘yerel güç’ projeksiyonuna neden oldu. Genellikle zayıf bir merkezin vahşi çevresini evcilleştirme mücadelesi olarak tanımlayabileceğimiz Afgan devlet projesi özellikle ABD işgali döneminde kırsal bölgelerde yönetici bir varlık oluşturmak için güvenlik birikimine ve nüfus yoğunlaşmasına önem verdi. “Nüfusa kapsamlı hizmetler sağlayabilecek bir devletin olmadığı bir ortamda” Sovyet ve ABD işgali ile güçlenen “Afgan savaş ağaları, güvenlik ihtiyacına yanıt olarak ve aynı zamanda yeni sosyal işlevler elde etmek için belirli bağlamsal kaynakları (kolayca erişilebilir silahlı adam arzını) kullandılar. Güven ve koruma için ortaya çıkan yüksek talep derin bir liderlik kriziyle şiddetlendi. Daha spesifik olarak, Afgan savaşlarının başlangıcından bu yana ve hatta 2001’den bu yana, savaş ağaları sık sık güçlerini daha önce geleneksel liderler tarafından gerçekleştirilen işlevleri devralmaya dönüştürdüler.” Ancak bu ihtiyaçları karşılama işlevi merkezi yönetimin ortada olmaması nedeniyle genel olarak keyfi idi. Bu devlet inşa projesi Afganistan’ın yukarıda da bahsettiğimiz gibi kendisini merkezi otoriteye rakip gören çevresinin tipik davranışı nedeniyle akamete uğradı. Kentli ‘hanlar’ zamanla mücahide, ardından feodal tabanlı askeri-siyasi liderlere ve sonunda da savaş ağalarına dönüştüler. Bugün Afganistan’da aktif olarak yaklaşık yüz savaş ağası olduğu tahmin ediliyor.
Yaygın denilebilecek savaş ağaları ve milislerin silahlı gücüne rağmen bu durum ortak harekatın imkansız hale gelmesine, kurmay planlamanın yerelde denetlenememesine, lojistiğin sürekli şekilde yerelin taleplerine göre planlanmasına neden olduğu için Afgan hükümeti güçleri Taliban karşısında tutunamamaktadır.
http://clomid.store/# how to buy cheap clomid prices
cipro pharmacy cipro 500mg best prices where to buy cipro online
п»їcytotec pills online: п»їcytotec pills online – Cytotec 200mcg price
https://ciprofloxacin.cheap/# buy cipro no rx
lisinopril 20 mg tablets lisinopril 40 mg prices lisinopril 2.5 mg tablet
http://semaglutidetablets.store/# semaglutide best price
best erection pills drugs1st online ed meds
ed drugs list: drugs1st – over the counter ed drugs
http://drugs1st.pro/# best pharmacy online
cheapest cenforce: cheapest cenforce – cenforce for sale
https://cenforce.icu/# cenforce for sale
https://edpills.men/# ed online prescription
Kamagra 100mg: sildenafil oral jelly 100mg kamagra – Kamagra 100mg price
http://edpills.men/# ed meds cheap
http://kamagra.men/# Kamagra 100mg price
ed cures that work buy prescription drugs without doctor drugs1st
buy prescription drugs from canada cheap: supplements for ed – levitra without a doctor prescription
Buy Cenforce 100mg Online: Cenforce 100mg tablets for sale – buy cenforce
http://edpills.men/# ed drugs online
http://drugs1st.pro/# canadian drugs
https://semaglutidetablets.store/# semaglutide tablets for weight loss
Kamagra 100mg price: sildenafil oral jelly 100mg kamagra – cheap kamagra
drugs1st: drugs1st – drugs1st
https://edpills.men/# ed pills cheap
http://kamagra.men/# sildenafil oral jelly 100mg kamagra
Kamagra tablets: Kamagra 100mg – Kamagra 100mg price
https://semaglutidetablets.store/# semaglutide tablets for weight loss
https://drugs1st.pro/# drugs1st
order cenforce Buy Cenforce 100mg Online Cenforce 100mg tablets for sale
пин ап pinup 2025 pinup 2025
slot siteleri: slot tr online – en cok kazand?ran slot oyunlar?
http://pinup2025.com/# пин ап вход
canlД± +18: lisanslД± bahis sitesi – kaГ§ak bahis siteleri bonus veren
slot oyunlar? slot siteleri slot oyunlar? puf noktalar?
canlД± casino bonusu veren siteler: bahis siteleei – yeni gГјncel deneme bonusu veren siteler
https://slottr.top/# slot siteleri
https://slottr.top/# en cok kazand?ran slot oyunlar?
пин ап казино официальный сайт пин ап зеркало pinup2025.com
slot tr online: slot oyunlar? – slot siteleri
https://casinositeleri2025.pro/# deneme bonusu veren gГјvenilir siteler
пин ап казино: пин ап казино официальный сайт – pinup 2025
http://casinositeleri2025.pro/# bonus veren siteler yeni
pinup 2025 пин ап казино официальный сайт пин ап казино официальный сайт
bahis siteleri 2024: 2025 deneme bonusu veren bahis siteleri – sГјpernetin
https://slottr.top/# en kazancl? slot oyunlar?
slot siteleri slot oyunlar? puf noktalar? en kazancl? slot oyunlar?
bahis veren siteler: yeni bahis siteleri deneme bonusu – kumar siteleri
pinup 2025: пин ап зеркало – пин ап казино
https://slottr.top/# slot oyunlar?
http://pinup2025.com/# пин ап казино зеркало
http://casinositeleri2025.pro/# casino oyna
пин ап зеркало пин ап казино зеркало пин ап казино зеркало
deneme bonusu beren siteler: gГјvenilir illegal bahis siteleri – bahis siteleri isimleri
slot oyunlar? puf noktalar?: slot siteleri – en cok kazand?ran slot oyunlar?
http://pinup2025.com/# пин ап зеркало
bonus veren bahis siteleri yasal pronet giriЕџ en iyi yasal bahis siteleri
https://slottr.top/# slot oyunlar?
en cok kazand?ran slot oyunlar? slot siteleri en kazancl? slot oyunlar?
http://pinup2025.com/# пин ап казино официальный сайт
oyun sitesi oyun sitesi oyun sitesi gГјvenilir oyun siteleri deneme bonusu veren slot siteleri 2025
http://slottr.top/# slot tr online
https://pinup2025.com/# пин ап
jav siteleri sГјpernetin para kazandiran kumar oyunlarД±
http://casinositeleri2025.pro/# gГјvenilir illegal bahis siteleri
yasal kumar siteleri en iyi casino sitesi deneme bonusu veren bet siteleri
https://pinup2025.com/# пин ап зеркало
az parayla cok kazandiran slot oyunlar? slot tr online slot oyunlar? puf noktalar?
https://pinup2025.com/# пинап казино
pharmacies in mexico that ship to usa mexican pharmacy п»їbest mexican online pharmacies
https://indiapharmi.com/# buy medicines online in india
mexican online pharmacies prescription drugs mexican pharmi buying prescription drugs in mexico
https://mexicanpharmi.com/# mexican pharmaceuticals online
https://indiapharmi.com/# online pharmacy india
buy prescription drugs from india Indian pharmacy international shipping mail order pharmacy india
https://mexicanpharmi.com/# reputable mexican pharmacies online
mexico pharmacies prescription drugs: Online Mexican pharmacy – purple pharmacy mexico price list
http://mexicanpharmi.com/# pharmacies in mexico that ship to usa
mexican mail order pharmacies Online Mexican pharmacy mexican drugstore online
https://mexicanpharmi.com/# mexican border pharmacies shipping to usa
п»їlegitimate online pharmacies india: India online pharmacy international shipping – world pharmacy india
https://indiapharmi.com/# п»їlegitimate online pharmacies india
http://mexicanpharmi.com/# medication from mexico pharmacy
india pharmacy mail order Online medicine home delivery online shopping pharmacy india
http://mexicanpharmi.com/# reputable mexican pharmacies online
mexican online pharmacies prescription drugs: Best online Mexican pharmacy – mexico drug stores pharmacies
http://indiapharmi.com/# indian pharmacy paypal
top 10 online pharmacy in india Indian online pharmacy ship to USA indianpharmacy com
https://mexicanpharmi.com/# buying from online mexican pharmacy
online pharmacy india: India online pharmacy international shipping – top 10 online pharmacy in india
how to cure ed naturally: Best Canadian pharmacy – male dysfunction
http://mexicanpharmi.com/# mexican pharmaceuticals online
http://canadianpharmi.com/# errectile dysfunction
erectile dysfunction treatments Canada Pharmacy online reviews ed drugs online
pharmacy website india: Indian online pharmacy ship to USA – best online pharmacy india
https://indiapharmi.com/# top 10 online pharmacy in india
amoxicillin buy canada where can i buy amoxicillin over the counter uk how to buy amoxicillin online
https://cipharmdelivery.com/# п»їcipro generic
where to buy prednisone 20mg: Predni Best – buy prednisone mexico
http://amoxstar.com/# rexall pharmacy amoxicillin 500mg
buy cipro without rx: ci pharm delivery – buy cipro without rx
http://prednibest.com/# prednisone 10 mg over the counter
п»їcipro generic buy cipro online without prescription buy cipro cheap
https://clomidonpharm.com/# can you buy clomid without dr prescription
https://prednibest.com/# prednisone 475
cipro online no prescription in the usa buy ciprofloxacin buy cipro online usa
prednisone 10mg buy online: Predni Best – prednisone 50 mg prices
http://cipharmdelivery.com/# buy cipro without rx
where to buy cipro online cipro ciprofloxacin ciprofloxacin generic price
can you get generic clomid online: clomid on pharm – cost generic clomid without a prescription
https://amoxstar.com/# amoxicillin without rx
http://amoxstar.com/# amoxicillin where to get
buy cipro online: buy cipro without rx – cipro for sale
amoxicillin 500 tablet Amox Star generic amoxil 500 mg
where can i buy amoxicillin without prec: cost of amoxicillin 875 mg – amoxicillin 500 mg without a prescription
25 mg prednisone 50 mg prednisone canada pharmacy price of prednisone tablets
This website is clearly designed with its users in mind. The usability and intuitiveness are excellent, and I value how all user needs have been considered to offer the best possible experience. Truly professional work.
order generic clomid pill clomid on pharm can i purchase clomid without prescription