BAE’nin Şam yönetimini finanse ettiği iddiası

Estimated read time 3 min read

Birleşik Arap Emirlikleri ve İran kaynaklı olduğu iddia edilen büyük miktarda doların Beşşar Esad rejimine ait bankalara nakledildiği ifade edildi.

 

Haaretz köşe yazarı Zvi Barel’in El-Halic gazetesine dayandırdığı haberde, içerisinde binlerce dolar bulunan, Şam yönetimine ait Sovyet döneminde üretilmiş Tupolev tipi yolcu uçağının geçtiğimiz ay Suriye’nin başkenti Şam yakınlarındaki el-Mazzeh askeri hava üssüne iniş yaptığı bildirildi. Ayrıca haberde, BAE ve İran kaynaklı olan paranın Beşşar Esad’ın kızı Büşra Esad tarafından ayarlandığı bilgisi yer aldı.

 

2012 yılında gerçekleşen saldırıda yaşamını yitiren Esad rejiminin eski istihbarat şefi Asıf Şavkat’ın eşi olan Büşra Esad’ın şu an Dubai’de ikamet ettiğini vurgulayan Barel, Esad’ın BAE içerisinde üst düzey yetkilerle ilişkiler kurduğuna dikkat çekti. Barel, Esad’ın bu süre zarfında BAE istihbarat teşkilatı ve emniyet güçleriyle ortak hareket ettiğini açıkladı. Aynı zamanda Barel, Esad’ın BAE’nin iç güvenliğinden sorumlu ve emniyette üst düzey yetkili olan Dahi Halfan ile yakın arkadaş olduğunu belirtti.

 

Barel, Halfan’ın teslimatın operasyonel yönünü komuta ettiğine dikkat çekerek, BAE’den havalandırılan Esad rejimine ait Tupolev yolcu uçağının daha sonra Suriye’nin başkenti Şam’a indirildiğini öne sürdü. Uçağın Şam’a indirilmesinin ardından Esad ordusuna bağlı Cumhuriyet Muhafızları askerlerinin uçaktaki binlerce doları Şam Merkez Bankası’na naklettiği bildirildi. BAE kaynaklı bu fonun Şam yönetiminin kasasına gönderilmesindeki amacın, dolar karşısında büyü kayıplar yaşayan Suriye lirasını dengelemek olduğu belirtildi.

 

Batı ve Arap medyası kaynaklı haberlerde, BAE’nin Esad rejimine sadece finansal destekte bulunmadığı, bunun yanında BAE topraklarında rejim pilotlarını eğittiği ve ajanlar yetiştirdiği ifade ediliyor. BAE’den gelen maddi desteklerin yanı sıra İran’dan da gelen ve gelmeye devam eden yüksek meblağlı yardımların da mevcut olduğu biliniyor. 2011’den bu yana İran kaynaklı otuz veya yüz milyar arasında dolar miktarının Şam yönetimine doğrudan nakit olarak transfer edildiği veya petrol sevkiyatı aracılığıyla temin edildiği bilgisi geçiliyor. Ancak hem BAE hem de İran kaynaklı fonlamaların daha çok rejim kontrolündeki bölgelerde faaliyet gösteren güvenlik güçlerinin kasalarına aktarıldığı belirtilirken, sivillerin bu maddi yardımlardan destek alamadığı iddia ediliyor.

 

Şam yönetimi kontrolü altındaki bölgelerde yaşayan halkın üçte ikisi yoksulluk sınırının altında hayatına devam ediyor. Suriye ekonomisi ve kötüye giden ekonominin halka etkisi üzerine yapılan araştırmalar, 2020’de Suriye’deki yaşam pahalılığının yüzde 74 oranında artırdığını kanıtlıyor. Bu durum kentler arasında değişim gösterirken, bağımsız araştırmacılar, muhaliflerin ve YPG bölgelerindeki yaşantının daha bir düzen içinde sürdüğünü belirtiyor. Rejim bölgelerinde gıdalara ve yakıta ulaşım devlet tarafından verilmiş akıllı kartlarla temin edilirken, muhalif bölgelerinde gıdaya ve yakıta ulaşımın daha kolay olduğu iddia ediliyor.

+ There are no comments

Add yours