Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre korona virüs salgını, Suriyeli mültecileri daha da yoksul hale getirdi.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMYMK) tarafından yapılan yeni bir araştırmada, Ürdün, Lübnan ve Irak’ın kuzeyinde yaşayan bir milyondan fazla Suriyeli mültecinin mevcut salgından ekonomik olarak kötü bir şekilde etkilendiği bildirildi.
Çoğu mültecinin salgın öncesinde de yoksulluk sınırının altında bir yaşam koşuluna sahip olduğu açıklanırken, salgın sonrası Ürdün’de, Suriyeli mülteciler arasındaki yoksulluk seviyesinin yüzde 18 arttığı ifade edildi. Lübnan’da, artan enflasyon ve istikrarsız ekonomi ise mülteciler arasındaki yoksulluk oranının yüzde 56’ya kadar artmasına neden oldu. Lübnan’daki mültecilerin yaklaşık yüzde 90’ının asgari ücretten daha düşük maaşlar aldığı belirtildi. Öte yandan Kuzey Irak’taki mülteciler arasında ise yoksulluk seviyesi yüzde 25 yükseldi.
Raporda “Salgının ilk dalgalarına kıyasladığımızda geleceğe dönük tahminler, artan yoksulluğun 2021’e kadar sürebileceğini gösteriyor.” denildi.
Artan yoksulluk nedeniyle birçok Suriyeli mültecinin kirasını ödeyemediği, temel ihtiyaçlarını karşılayamadığı ve çocukların bir kısmının ekonomik sebeplerle okula devam edemediği belirtiliyor. BMYK’nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika Şubesi Genel Müdürü Ayman Gharaibeh, “Suriyeli mültecilerin yaşam koşulları oldukça endişe verici.” dedi. Mevcut salgının insanlar üzerindeki maliyetinin çok yüksek rakamlarda olduğunu söyleyen Gharaibeh “Covid-19 krizi, insanların geleceğe yönelik beklentilerine büyük bir zarar verdi.” açıklamasında bulundu.
Gharaibeh, “Mülteciler salgından ötürü temel ihtiyaçlarını karşılayamadı. Bu durum mültecilerin bir borç bataklığına düşmesini ve çocuk işçi vakalarının artmasını sağladı.” dedi.
BMYK yayınladığı raporun sonlarında söz konusu bölgelere acil olarak yardım çağrısında bulundu.
Suriye iç savaşının onuncu yılına girilirken dünya genelinde 5,8 milyon kayıtlı Suriyeli mülteci olduğu biliniyor.
+ There are no comments
Add yours