Hollanda’dan Esed rejimine karşı işkence girişimi

Hollanda hükümeti BM’nin işkenceye karşı uluslararası konvansiyonu uyarınca Esed yönetimini ülkedeki işkencelerden sorumlu tutacağını Şam’a bildirdi. Şam yönetimi ise Hollanda’nın bu girişimine Hollanda’nın insan haklarını ele alma hakkına sahip olmadığını ve bu eyleminin “BM kurallarını ve uluslararası hukuku aştığını” söyleyerek yanıt verdi.

 

Hollanda’nın konu ile ilgili kurumlar arası yazışmaları, Uluslararası Adalet Divanı’nda Suriye aleyhinde yargılamaya yol açabilecek önemli bir adım olarak yorumlandı. Girişim, şimdiye kadar hükümetler düzeyinde suçlansa da uluslararası şekilde sorumlu tutulmayan Şam yönetiminin Suriye’de insanlığa karşı işlediği suçların uluslararası alanda ele alınması açısından yeni bir dönüm noktası olabilir.

 

Hollanda Dışişleri bakanı Stef Blok yaptığı açıklamada Esed rejiminin defalarca vahşi suçlar işlediğini ve delillerin kahredici olduğunu söyledi. BM Suriye Soruşturma Komisyonu, İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Suriye İnsan Hakları Ağı’nın diğer pek çok kurum ile beraber ortaya koyduğu delillere göre Suriye’de Şam yönetimine bağlı gözaltı merkezleri ve hapishanelerinde işkence sistematik ve yaygın bir soruşturma aracı olarak kullanılıyor. Suriye İnsan Hakları Ağı’nın verilerine göre 12 binden fazla sivil Şam yönetimi tarafından fiziki veya psikolojik işkence gördüğü sırada hayatını kaybetti. Şam’ın fiziki işkencelerinin başında boğma işkencesi, tecavüz, canlı canlı ateşe verme ve işkenceden ölen mahkum cesetleri ile bir hücrede kapatma sayılıyor. Raporlar, Esed yönetiminin bu işkenceleri 27 merkezde yaygın şekilde uyguladığını ortaya koymuştu.

+ There are no comments

Add yours