Nazi Subaylığından Paralı Askerliğe: Siegfried Müller

0 Shares

 

1960ların Afrikası’nın hiddetli günlerinde kıta, acımasız savaşlarda yer alan çok sayıda paralı askere ev sahipliği yapıyordu. Birçoğu on yıldan fazla süre önce biten insanlığın en merhametsiz savaşlarından kalmaydı. Bunlar bir tanesi de “Kongo-Müller” adıyla bilinen Nazi Siegfried Müller idi.

 

1920 yılında günümüz Polonya’sında doğan Siegfried Müller, Üçüncü Reich İşgücü Hizmeti’ne bağlı Hitler Gençliği’nin bir üyesi oldu. 1939 yılında Avrupa’da savaş yaklaşırken Müller, Wehrmacht saflarına katıld. Blitzkrieg’den Polonya ile Fransa’nın içlerine kadar ve meşakatli Doğu Cephesi’nde Sovyetler Birliği’ne kadar birçok farklı cephede vahşeti gördü.

 

Savaşın sonlarına doğru Müller, Wehrmacht kadrosu içinde Teğmen rütbesine kadar yükseldi. İki yıl sonra Batı Cephesi’nde ağır yaralanmasının ardından Amerikan askerlerine yakalandı.

 

Salıverilmesine müteakip “Bundeswehr” olarak bilinen Batı Alman Silahlı Kuvvetleri’ne girmek istedi ama bu girişimi reddedildi. Kendisine iş olarak British Petroleum şirketi için Kuzey Afrika’da bir fırsat çıktı. İronik yanı ise Müller, Rommel’in yönettiği Afrika Kolordusu’nun Kuzey Afrika’ya döşediği mayınları temizleme göreviyle uğraştı.

 

1947 yılında salınan Müller, Amerikan Ordusu Sivil İşçi Grubu’na bağlı Amerikan İşgücü Hizmeti Alman Birimi’ne kaydoldu ve sivil işçi grubunun güvenlik biriminde Teğmen olarak görev almaya başladı. 1956 yılında Bundeswehr’e girmesine izin verilmeyince, British Petroluem çalışanı olarak İkinci Dünya Savaşı sırasında Afrika Kolordusu’nun Sahra Çölü’ne döşediği mayınları temizlemeye başladı.

 

Müller, 1962 yılında Güney Afrika’ya taşındı. Kırklı yaşlarında olan Müller’in savaşla geçen günlerinin geride kaldığını düşünmek saflık olurdu. Kongo Krizi sırasında Afrikalı savaşçılarla birebir mücadele etmesi sebebiyle “Mad Mike” adıyla bilinen Mike Hoare’nin pek bilinmeyen paralı asker şirketinde, önceki muharebe becerileri pek dikkat edilmeden işe alındı.

 

Batı neo-sömürgeciliğinin sembolü haline gelen Müller, No 5 Komando birliğinin elli kişilik bir alt takımına komuta etmeye ve hızla hiyerarşide yükselerek birçok başarılı operasyona imza attı.

 

Müller cesareti sebebiyle İkinci Dünya Savaşı’nda verilen Demir Haçı sıklıkla üzerinde taşıyordu. Operasyonlar sırasında çekilen fotoğraflarda birçok kez bu madalyasını takarken görüntülendi ve bu Doğu Almanya basını başta olmak üzere dünya basının dikkatini çekti.

 

Paralı asker olan eski Nazilerin fotoğraflarını bulmak bir hayli zor. Lakin, Doğu Almanya, Müller hakkında “Gülen Adam – Bir Katilin İtirafları” ve “Kommando” iki belgesel yaptı.

 

Gülen Adam” belgeselinde Müller, Afrika’da savaşmasının nedenini “Batı ideolojisinin özgürlüğü” olarak gösteriyor. Kendisine sorulan Demir Haç giymesi için ise “siyasi duruşumu temsil etmiyor” diyerek cevap veriyor. Güney Afrika konusunda ise ayrımcılık (apartheid) sistemini “Üçüncü Reich’daki Yahudiler ve Almanlar” olarak karşılaştırdı. Müller ayrıca Batı Almanya’yı önce “Reich” olarak gösteriyor ve daha sonra özür dileyerek, “Federal Cumhuriyet” olarak doğru belirtmeyi yapıyor.

 

Belgesel gülmesi sebebiyle bazı Müller’e soytarı dese de kendisi son derece etkili ve tehlikeli bir paralı askerdi.

 

Süren savaşlarının ardından Güney Afrika’ya dönen Siegfried Müller, 1983 yılında Johannesburg’da mide kanserinden dolayı yaşamını yitirdi.

 

Mike Hoare’ye bağlı paralı askerlerin uygulamaları o tarihlerde dünyada şok etkisi oluştursa da gelecek onyıllarda Afrika’da yaşanacakların yanında oldukça hafif kalıyor. 1990lı yıllarda kıtada aynı dönemde ortaya çıkan birçok savaş, daha önce görülmemiş bir şiddeti gözler önüne serdi. Bunlardan bir tanesi de Liberya’daki yamyam savaş lordu General Çıplak Baldır oldu.

 

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *