Rohingya Krizi İçin Yeni Yardım Bütçesi

0 Shares

Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri öncülüğünde düzenlenen konferansta, Rohingya göçmenlerinin acil ihtiyaçlarının giderilmesi için yeni yardım paketleri duyuruldu. Amerika Birleşik Devletleri 200 milyon dolar, Birleşik Krallık ise 47.5 milyon sterlin ek yardım yapacak.

 

2017 yılında başlayan Rohingya insani krizi sonrasında Bangladeş’e yerleşen 800 bin sığınmacı, yeni tip korona virüs salgınından son derece olumsuz etkilendi. Aradan geçen iki yılda krizin çözülmesi bir yana dursun koşullar daha da ağırlaştı.

 

Görüşmeler öncesinde açıklama yapan Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Bangladeş ve diğer ülkelerde yaşayan Rohingya göçmenleri için 47.5 milyon sterlinlik yardım bütçesi hazırladıklarını duyurdu. Böylece Birleşik Krallık’ın kriz için 2017’den beri ayırdığı yardım bütçesi toplamda 300 milyon sterline yaklaşmış olacak.

 

Bu yılın bütçesine eklenecek yeni miktarın, öncelikli olarak salgınla mücadele etmekte zorlanan Bangladeş’ın sağlık altyapısına yönelik olduğu belirtiliyor.

 

Myanmar’ı gördükleri sistematik ayrımcılık ve baskı ortamı nedeniyle terk eden Müslüman göçmenlerin durumunu tartışmak için bugünlerde Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı öncülüğünde bir zirve düzenleniyor. Zirveye Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Uluslararası Göç Örgütü, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri temsilcileri başta olmak üzere uluslararası toplumdan birçok temsilci katılıyor.

 

Birleşik Krallık, bu insanlık kriziyle hukuki yönden mücadele etmeye de devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda Birleşik Krallık makamları Myanmar’daki sistematik ayrımcılıkla alakalı olarak 2 generale yaptırım kararı almıştı. Bunu yanında kriz için özel temsilci atayan Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı bölgede Birleşmiş Milletler ve ASEAN’la yakın temas içerisinde.

Pompeo: Güvenlik Konseyi Devreye Girmeli

Yardım bütçesine 200 milyon dolarlık bir katkı yapacaklarını açıklayan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da BM Güvenlik Konseyi’ni Rohingya Krizi’ne müdahale etmeye çağırdı.

 

“Hususi olarak, BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinin şiddete son verme ve şiddet kurbanlarına yardım etme konusunda özel bir yükümlülüğü var.” diyen Pompeo, bölgedeki diğer devletlere de çağrıda bulundu.

 

“Hep birlikte, bu insani krizi uluslararası insani prensipler doğrultusunda çözmek için çok boyutlu bir yaklaşım geliştirmeye çabalıyoruz.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *