0
Shares
0
Shares
4 Ağustos 2020 tarihinde gerçekleşen Beyrut Liman patlaması sebebiyle Başbakan Hasan Diab ve kabinesi istifa etmişti. Lakin yeni hükümet kurulana kadar vekaleten görevlerinde kalacaklarını açıklamışlardı. Bu kararından ardından geçen on üç aylık sürenin sonunda Lübnan hükümet, Necib Mikati’nin başbakanlığında kuruldu. Bu kabinede 2022 yılında yapılacak seçimlere kadar görevini sürdürecek.
Lübnan’ın Almanya Büyükelçisi olarak görev yaparken Başbakan adaylığı yürüten Mustafa Edib ve sonra eski Başbakan Saad Hariri’nin onbir aylık sürede hükümet kuramamalarının ardından yeni hükümeti, milyarder iş insanı ve eski Başbakan Necib Mikati bugün kurduğunu ilan etti.
Lübnan’da bu süre zarfında Başbakan adaylarıyla mevcut siyasi liderler arasında hükümette partilerin dağılımı noktasında görüş ayrılıkları çıkmıştı. Siyasi bloklar ve partiler, kurulacak hükümette üçte ikilik karar çoğunluğunu kendi lehlerinde kullanabilecekleri şekilde kabine oranı konusunda isteklerde bulunmuşlardı. Lakin ülkedeki tarihi ekonomik kriz, yeni Başbakan adayı Necib Mikati ve diğer siyasilerin bir hükümetin kurulmasını gerekli kıldı. Bu noktada Mikati, oniki Hıristiyan ve oniki Müslüman bakandan oluşan yirmidört kişilik kabine kurdu. Kabineyi oluşturan bakanlar ekseriyetle Cumhurbaşkanı Mişel Aun ve Necib Mikati’ye isimler oldu. Hükümette sadece bir kadın bulunuyor. Bu karar eleştirilen diğer konulardan sadece bir tanesi.
Cumhurbaşkanı Aun’a yakın isimler Dışişleri, Savunma, Adalet ve Enerji bakanlıklarını aldı. Bu bakanlıklar genellikle Mişel Aun’a yakın kişilerden seçiliyordu. Necib Mikati ise kendisine yakın iki ismi Ekonomi ve Çevre bakanlıklarında görevlendirdi. Eski başbakan Saad Hariri’ye yakın iki isim ise İçişleri ve Sağlık bakanlıklarına geçti. İçişleri bakanlığı her zaman Hariri’ye yakın bir isim olurken, Sağlık bakanlığında ise önemli değişim yaşandı. Hizbullah’ın bakanı olan Hasan Hamad’ın yürüttüğü, bazı dönemlerde eleştiriler ve tartışmaların yaşandığı makam bu hükümet döneminde COVID süreciyle herkesin tanıdığı ve sempati kazanan bir isme devredildi. Lübnan’ın en büyük hastanesi olan Refik Hariri Hastanesi’nin Başhekimlik görevini yürüten Firas el-Abyad artık Sağlık Bakanı olarak Lübnan’ın bu alandaki krizlerine çözüm arayacak.
Lübnan’daki Şii çoğunluğun oy verdiği Hizbullah ve EMEL partileri beş bakanlık alabildi. EMEL lideri Nabih Berri’nin isteğiyle kendisine yakın bir isim Gençlik ve Spor Bakanı olarak göreve başladı. Hizbullah’ın elindeki en etkin ve yıllardır bırakmadığı makam ise Kültür Bakanlığı oldu. Maliye Bakanlığı’na EMEL’in kontenjanından gelen Yusuf Halil ise Merkez Bankası’nda üst düzey bir isimdi. Görev sürecinde başlattığı bazı ekonomi planlarının başarılı olmaması sebebiyle eleştirilerin hedefi oldu. Bu sebeple de kamuoyunda kendisine duyulan güven de oldukça tartışmalı. Beşar Esad ile yakın ve ailevi ilişkileri ile bilinen Süleyman Franciye’nin Marada partisi ise Enformasyon Bakanlığı’na eski gazeteci ve “Kim Milyoner Olmak İster?” programının sunucusu George Kordahi’yi yerleştirdi. Lübnan’ın önde gelen siyasi isimlerinden Velid Canbulat ise sadece Eğitim Bakanlığı’na sahip oldu.
Kabinedeki tek kadın olan Necla Riaşi es-Sakir ise Lübnan’ın Birleşmiş Milletler Temsilcisi görevini yürütüyordu. Necib Mikati’nin öne sürdüğü es-Sakir İdari Gelişim Bakanlığı görevini yürütecek.
Lübnan’da faaliyet gösteren üç Ermeni partisinden biri olan Taşnak partisi Sanayi Bakanlığı’nı almayı başardı. Falanjistleri temsil eden Kataib ve onlardan iç savaş sırasında ayrılan Lübnan Kuvvetleri ise hükümeti protesto ettiklerini önceden açıklayarak bu kabinede yer almadılar.
Bu kapsamda Mişel Aun ve desteklediği isimler 9 (1’i bağımsız) bakanlık alarak kabinedeki çoğunluk oldu. Hizbullah ve EMEL 6 (1’i bağımsız), Mikati 3 (1’i bağımsız), Hariri 2, Marada 2 ve Canbulat 1 bakanlığı kendi destekledikleri kişiler aracılığıyla elde etti.
Leave a Reply