Paralı Askerlerin Baharı

0 Shares

Alberto M. Fernandez

Elli yıl önce bu Haziran ayında, gerilim yazarı ve eski gazeteci Frederick Forsyth, bir maden şirketinin platinyum madeni barındıran bir dağı keşfettiği hayali küçük bir Afrika ülkesi olan Zangaro’da beyaz paralı askerler tarafından gerçekleştirilen bir darbeyi konu alan üçüncü romanı The Dogs of War’ı yayınladı. Daha önceki kitapları Çakalın Günü ve Odessa Dosyası gibi Savaşın Köpekleri de çok satanlar listesinde yer aldı. Eleştirmenler, sanki böyle bir operasyonu yürütmek için bir el kitabı gibi ayrıntılara gösterdiği özen nedeniyle övgüler yağdırdı. Ancak New York Times, beş Avrupalı ve altı yerlinin “çılgın diktatörün 40 ila 60 seçkin askerden oluşan saray muhafızları ve 400 kişilik destek ordusuyla başa çıkmak için yeterli olduğu” “siyah adama karşı bir tür post-emperyal küçümseme” ile alay etti.


Otuz yıl sonra, gizli Birleşik Krallık hükümeti belgeleri, Forsyth’in romanının aslında küçük bir grup Avrupalı (muhtemelen Forsyth’in kendisi de dahil) ve Afrikalıların gerçek ülkedeki gerçek bir rejimi devirmeye yönelik gerçek çabalarına dayandığını ortaya çıkardı. Gine Körfezi’ndeki küçük (o zamanlar yoksullukla boğuşan) eski bir İspanyol kolonisi olan Ekvator Ginesi. Burası o zamanın fazlasıyla gerçek bir “çılgın diktatör”ü olan, demokratik olarak seçilmiş ama bir psikopat, bir yamyam ve bir komünist olan Macias Nguema tarafından yönetilen bir ülkeydi. Forsyth, Güney Nijerya’da yakınlarda devam eden Biafra Savaşı’nı takip ederken, o zamanlar “Afrika’nın Dachau’su” olarak adlandırılan bölgede vakit geçirmişti.


Forsyth’in kitabı muhtemelen Afrikalı paralı askerlerin Savaş ve Barışı kurgusudur ve kesinlikle bu türün bugüne kadar en çok satan kitabıdır. Kategori, ilk örnekler olarak Jean Larteguy’un 1963 tarihli “Les chimères noires” ve Wilbur Smith’in 1965 tarihli “Dark of the Sun” adlı eserleriyle altmışlı yıllarda başladı. Bu kitapların her ikisi de, o kanlı on yılın büyük bölümünde Kongo Krizinde savaşan, çoğunlukla Avrupalılar ve Güney Afrikalılar olan beyaz paralı askerlerden ilham aldı. İrlandalı “Deli Mike” Hoare, Belçikalı Jean “Black Jack” Schramme ve Fransız Robert-Pierre Denard gerçek hayattaki maceracılardı; görünüşte hayattan daha büyüktüler, ancak sahadaki gerçeklik çoğu zaman oldukça sefildi. Bunlar, madencilik şirketlerinin sözleşmeli çalışanları veya Fransız İstihbaratının ajanları ve diğer şüpheli oyunculara göre daha az özgür ruhlu Yaban Kazlarıydı. Batı’da kötü şöhretli ya da romantikleştirilmiş olan bunlar aynı zamanda les affreux, yani “korkunç olanlar”dı.


Hoare ve Denard muhtemelen en ünlüleriydi ama yüzlercesi vardı. Binbaşı “Taffy” Williams, Kongo’da (Katanga) savaştı ve daha sonra Nijerya hükümetine karşı kanlı isyanlarında Biafran’ların önde gelen komutanlarından biriydi. Forsyth, Williams’ı tanıyordu ve muhtemelen Dogs of War’ın paralı asker kahramanı Carlo Alfred Thomas “Cat” Shannon’a örnek teşkil ediyordu. Daha sonra Vietnam ve Cezayir’de, ardından Biafra ve Güney Sudan’da Fransız Yabancı Lejyonu’nda görev yapan Almanlar Rolf Steiner vardı. Ve İkinci Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesinde ve daha sonra Afrika’da savaşmış, Wehrmacht’ın Birinci Sınıf Demir Haç giyen gazisi Siegfried “Kongo” Müller.


Bu karakterlerin gerçek veya kurgulanmış versiyonları, 1966 tarihli Africa Addio belgeselinden Hollywood’un Kanlı Elmas’ına (2006) kadar filmlerde bulunabilir. Salt üretim açısından, 1975’te “Soldier of Fortune” dergisinin çıkması ve Frank Harvey’in” The White Mercenaries” (1972) ve Frisco Hitt’in “A Coffin Full of Dreams” gibi karton kapaklı paralı asker maceralarının yayımlanmasıyla, yetmişli yıllar muhtemelen paralı asker türü yazımının en parlak dönemiydi. (1975). Türün daha gösterişli, “edebi” versiyonları, eski ABD’li diplomat W.T. Tyler’ın (gerçek adı Samuel J. Hamrick), “The Ants of God ve Rogue’s March”ta ve Vietnam gazisi Philip Caputo’nun 1980 tarihli muhteşem romanı “Horn of Africa”sında bulunabilir.


Frederick Forsyth’in paralı askerlik eseri sadece abartılı olmakla kalmadı, 2004 yılında Ekvator Ginesi hükümetini devirmeye yönelik bir başka girişime de ilham kaynağı oldu. Ülke otuz yıl içinde çok değişmişti. Artık petrol zengini bir devletti, Sahra Altı Afrika’nın üçüncü büyük petrol üreticisiydi ve çok daha istikrarlı ve yetenekli bir hükümet tarafından yönetiliyordu (Macias Nguema 1979’da devrilmiş ve öldürülmüştü), ancak hala cazip bir hedef olacak kadar küçüktü. 2004 yılındaki komplo, Adam Robert’ın kurgusal olmayan çılgın kitabı The Wonga Coup’ta belgelendiği gibi, geçmişteki Afrika maceraları kadar abartılı ve tuhaftı; bu macerada Margaret Thatcher’ın oğlu, Güney Afrikalı paralı askerler, şaibeli yabancı para adamları ve birkaç Batılı hükümet yer alıyordu.


1973 ve 2004’te Ekvator Ginesi hükümetini devirmeye yönelik iki paralı asker komplosu ülkeye bile ulaşamadı. İşgalci gücün büyük bir kısmı başkent Malabo’ya ulaşmadan önce her iki operasyon da başkaları tarafından engellendi. Ancak paralı askerlerin küçük bir Afrika devletini ele geçirme isteği karşı konulmaz görünüyordu. 1981’de Deli Mike Hoare, Seyşeller’deki sol rejimi devirmek için Güney Afrika ve bazı Kenyalı politikacıların desteklediği bir komploya katıldı. Hoare ve 53 adamı plan ortaya çıkmadan önce ülkeye girmeyi başardılar.


Afrikalı paralı askerin büyük başarı öyküsü Bob Denard olacaktır. Kongo’daki Polonyalı bir yoldaş, Denard’ı “kendisini savaşa, maceraya ve riske sokmanın gerekliliğini iyi anlayan bir palavracı…” olarak tanımladı. Hiçbir komutan bu kadar çok çatışmada “Cumhuriyet Korsanı” kadar rol oynamadı. Yazar Philippe Hugounenc Katanga, Yemen, Kongo, Angola, Biafra, Kürdistan, Libya, Benin, Çad ve Komorları listeliyor. Bunların çoğu ölü doğmuştu ve girişimler başarısız oldu. Ancak Denard, Seyşeller gibi başka bir küçük ada devleti olan Komorlar’da veya Ekvator Ginesi’nin açık deniz kesimlerinde, 46 adamla birlikte 1978’de yerel hükümeti devirmeyi ve ülkeyi on bir yıl boyunca perde arkasında yönetmeyi başardı. Ve “korsanların sonuncusunu” dışarı çıkmaya zorlayacak olan da eski patronları Fransız hükümeti olacaktı. Denard, 1995’te ülkeyi yeniden ele geçirmeyi neredeyse başardı, ancak Fransız Deniz Piyadeleri tarafından hayal kırıklığına uğradı. Bu, Komorlar’daki dört darbe girişiminin sonuncusu olacaktı.


Eski savaş köpekleri giderek etkisizleşirken, paralı askerlerin çağının da geçmekte olduğu düşünülebilir. Ama Güney Afrikalılar, 1989’da özel bir askeri şirket olan Executive Outcomes‘u kurdu ve 1998’de dağılmadan önce Angola ve Sierra Leone’deki savaşlarda kiralık uzmanlık ve silah sağladı. Geleceğin modeli giderek daha fazla bu olacak, hükümetler artık savaşları için bireyleri işe almak yerine şirketleri kiralayacaktı. The Economist 2020’de Afrika rejimlerinin paralı askerleri işe almaya devam etmesini “ucuz, etkili ve inkâr edilebilir” olarak tanımladı. 


Paralı askerler elbette yeni bir şey değil. Savaşlar maceraperestleri cezbetmeye meyillidir ve bunların bir kısmı ideoloji olmasa da maddi ödül olasılığının cazibesine kapılan yabancılar olacaktır. Irak ve Afganistan’da teknik hizmet sağlayan ya da koruyucu güvenlik elemanı olarak çalışan çok sayıda kiralık silah vardı. Irak’ta bulunduğum dönemde Amerikalıların, Güney Afrikalıların, Şilililerin ve Nepallilerin (Gurkhalar) bu tür görevler üstlendiğini gördüğümü hatırlıyorum. Ruslara göre, Ukraynalılara hizmet eden üç binden fazla yabancı paralı asker var ve özellikle ABD, Fransa ve Kanada’dan büyük birlikler var. Ukrayna Savaşı’nda Rus tarafında Afrikalı, Suriyeli ve Kübalı paralı askerlere dair kanıtlar gördük.  


Ve Afrika’nın beyaz paralı askerleri efsanevi ya da kötü şöhretli olsa da Afrikalı ve diğer paralı askerler tarafından sayıca üstün oldukları gerçeği ortaya konulmalıdır. Kongo ve Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki görevlerde bulunan Ruandalı askerler, esasen, çatışmadan maddi olarak kazanç elde etmek isteyen açgözlü paralı askerler gibi davrandılar. Ve son Libya diktatörü Muammer Kaddafi kadar çalışkan Afrikalı ve Arap paralı askerlerin, kiralık silah sahibi adamların çok az destekçisi vardı. İslam Lejyonu ve Volkan Ordusu gibi Kaddafi tarafından finanse edilen paralı asker güçlerinin sonuçları onlarca yıl boyunca yankı bulacak ve Sudan’ın Darfur bölgesindeki soykırım savaşının alevlenmesine yardımcı olacaktı.


Afrikalı paralı askerlerin Altın Çağı altmışlı yıllar olsaydı, şimdi Gümüş Çağına giriyor olabiliriz. İtici güç, görünüşte beklenmedik bir kaynak olan Rusya’dan geldi. Rusya, yani eski Sovyetler Birliği, Soğuk Savaş’tan sonra Afrika’dan hiç ayrılmadı. Eskimiş Sovyet nakliye araçlarını uçuran Ermeni pilotlara ve Afrika iç bölgelerinde eski Sovyet devriye botlarına bakım yapan Ukraynalı tamircilere rastladığımı hatırlıyorum. Ancak Wagner özel askeri şirketi (PMC), on yıl önce Ukrayna’nın Donbas bölgesindeki çatışmalardan ortaya çıktı ve yalnızca birkaç yıl sonra zaten Afrika’nın her yerinde faaliyet gösteriyordu. Bu, Rusya hükümetiyle bariz ve derin bağları olan bir PMC’ydi ancak bu yeni bir şey değildi. Eski nesil “Batılı” paralı askerlerin çoğunun, özellikle Fransa ve Güney Afrika olmak üzere yabancı hükümetlerle şeffaf olmayan bağları vardı. Kongo’da Batılı paralı askerler, CIA tarafından finanse edilen Kübalı sürgündeki paralı asker pilotlarıyla bile çalıştı. Wagner’in Afrika’da ortaya çıkışı geçmişten bir kopuş değil, daha önce görülen hain faaliyetlerin devamıydı. Ruslar, yerini almaya çalıştıkları Batı’yı taklit ediyorlardı.


Wagner birçok Afrika ülkesinde çalıştı ancak Batı’nın Afrika’daki Ruslara olan ilgisi ve son zamanlardaki Batı histerisi, çoğunlukla dört ülkeye odaklanan bir küçük sanayi haline geldi: Libya, Sudan, Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti. Libya’da Wagner Grubu, kardeş katili bir iç savaşta bir grubu diğerine karşı desteklemeye başladı. Ruslar Mısırlılar ve Emirliklerle aynı taraftaydı ve Türkler ve Katarlılar onlara karşı çıkıyordu. Her iki tarafın da saflarında o ülkenin sivil gazileri olan Suriyeli paralı askerler vardı.


Sudan’da Ruslar Beşir rejimi tarafından davet edildi ve askeri/ticari ilişki Beşir’in 2019’da devrilmesinden sonra da devam etti. Wagner, Hemedti olarak bilinen Janjaweed savaş lordu Muhammed Hamdan Dagalo ile milyar dolarlık altın madenciliği ve kaçakçılık işine girdi. Nisan 2023’te Hemedti’nin güçleri ile Sudan Silahlı Kuvvetleri’ndeki (SSG) rakipleri ve eski ortakları arasında savaş patlak verdiğinde hem Amerikalılar hem SSG destekçileri, Batı’nın büyük ölçüde görmezden geldiği çatışmaya (ve insani felakete) bir tür jeostratejik önem kazandırmanın bir yolu olarak Wagner bağlantısını vurgulamaya çalıştı. Wagner’in Sudan operasyonları bir noktada, Suriye ve Libya’da (ağır yaralandığı) ve daha sonra Ukrayna’da savaşan eski bir GRU komandosu olan “Ratibor” lakaplı efsanevi Wagner komutanı Aleksandr Kuznetsov tarafından denetlendi. Libya gibi Sudan’ın sorunları da elbette büyük ölçüde kendi eseridir ve Wagner’in varlığı, ne kadar yozlaşmış olsa da çok daha büyük ve eski bir iç çatışmanın sadece bir yan gösterisiydi. 


Rusya’nın Mali’deki varlığı, yalnızca insan hakları ihlali iddiaları nedeniyle değil, aynı zamanda Rusların Fransa’yı ve dolayısıyla ABD’yi yerinden etmesi nedeniyle de kötü bir şöhrete sahip. Mayıs 2021’de Bamako’da gerçekleşen askeri darbe, Fransa’nın Cihatçılarla savaşan Barkhane Operasyonu birliklerini geri çekme kararı almasına yol açtı. Mali’nin generalleri 2021’in sonlarında yedek olarak Wagner’e ve Ruslara yöneldi. Ruslar, Frankofon Sahel boyunca yerel rejimler ile eski sömürge gücü arasında uzun süredir var olan gerilimlerden yararlandı ve bundan faydalandı. Ancak Afrika’daki diğer çatışmalarda olduğu gibi bu durum, fırsatı değerlendirip değerlendiren Ruslardan kaynaklanan durumlar değildi.


Wagner’in Afrika’daki paralı askerleri, altmışlı yıllardaki Batılı selefleri ne kadar başarısız ise o derecede başarısızdı. En başarılı müdahaleleri kıtadaki en çatışmalı ülkelerden biri olan Orta Afrika Cumhuriyeti’nde oldu. Sadece altı milyonluk nüfusuyla Teksas büyüklüğündeki OAC, kaynak zengini ancak tarihsel olarak yoksul ve bağımsızlıktan sonraki yıllarda Fransız yeni sömürgeciliğinin en çok hâkim olduğu Afrika devletlerinden biriydi; Fransız birlikleri neredeyse daimi bir varlıktı ve Paris bir hükümet ya da bir diktatör için oyun kurup oyun bozuyordu. Rusların OAC’de yapıp da Fransızların daha önce yapmadığı neredeyse hiçbir şey yoktu.


Wagner Grubu gelmeden önce ülke zaten yirmi yıldan fazla bir süredir çekişme içindeydi. Wagner’in 2017’de gelişi, ülkenin başkanı Faustin-Archange Touadéra’nın, ayrılan Fransız birliklerinin ve beceriksiz BM barış güçlerinin yerini almak üzere yaptığı çaresiz bir hamleydi. Her ne kadar acımasız görünse de Rusya’nın müdahalesi, merkezi hükümetin nüfuzunu ülkenin daha büyük bir kısmına yayması ve zayıf bir istikrar sağlaması anlamında başarılı oldu. Bunun karşılığında Ruslar değerli doğal kaynakları kendi çıkarları için güvence altına almaya çalıştılar. Bu, kaba kuvvet ve ateş gücü karşılığında sinik politikaların, zenginliklerin ve kaynakların üzerine kurulmuş eski bir Afrika hikayesidir.


Wagner Grubu’nun 2023’te Rus devletine karşı başarısız isyanının ardından Amerikalılar, OAC’de Rusların yerini alma, Rusların Fransızlara yaptığını Ruslara yapma fırsatını gördü. 2023’ün sonlarında, özellikle Somali’de ABD hükümetinin yüklenicisi olarak uzun yıllara dayanan deneyime sahip Bancroft Global Development adlı bir Amerikan “özel güvenlik” şirketi, Bangui’de Ruslara bir alternatif sağlamayı teklif etti. Birçok habere göre, görünüşte başarısız olan bu Amerikan kumarının kilit isimlerinden biri, bir zamanlar “korsanların sonuncusu” Bob Denard’ın ortağı ve kendi Afrika devletinin fiili hükümdarı olan Kongo paralı askeri Richard Rouget’ti. Hatta Rouget’in, Denard’ın yönettiği Komor başkanlık muhafızlarının bir parçası olduğu da söyleniyor. Forsyth’in yazdığı gibi, “savaşta kazanan yoktur, yalnızca hayatta kalanlar vardır.” 50 yılın ve sayısız jeopolitik döngünün ardından Savaş Köpekleri dünyasına geri döndük.

Bu yazı ilk olarak 5 Mart 2024 tarihinde The American Mind websitesinde Alberto M. Fernandez imzası ile Springtime for Mercenaries başlığı altında ingilizce olarak yayınlanmıştır. Acta Fabula tarafından Türkçe’ye çevrilmiş ve bazı açıklayıcı linkler eklenmiştir.