Babalar ve oğulları: ABD’nin iki nesli Afganistan savaşıyor


Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /var/www/vhosts/actafabula.net/httpdocs/wp-content/themes/shareblock/inc/misc/single-header-1.php on line 119
0 Shares

11 Eylül saldırılarından sonra Afganistan yolunu tutan Amerikan askerleri, bu savaşın çocuklarını aynı kaderden koruyacağını ümit ediyordu. Ancak 19 yılın ardından görev nesilden nesle aktarıldı.

 

Kalıcı Barış Operasyonu 2014 yılında resmi olarak sona erdi. Ancak savaşın yıkım getirdiği ülkede operasyonlar devam etti. Görev başındaki Amerikan askerleri de çocuklarının savaş bayrağını devraldığına şahitlik etmeye başladı.

 

“Bu işe başladığımızda insanlar neden buraya geldiğimi soruyorlardı. Ben de ‘geliyorum ki evlatlarım bu savaşı vermek zorunda kalmasın’ diyordum” diyen Astsubay kıdemli başçavuş Trevor DeBoer, 2002’den beri 20. Özel Kuvvetler Grubu’yla beraber üç defa Afganistan’a sevk edildi. Şimdi oğlu Payton Sluss da Afganistan’da. Babasının da bir dönem görev aldığı Fenty İleri Harekât Üssü’nde çalışıyor.

 

Oğul Sluss Afganistan’a 2018’de geldi. Sluss geldiğinde ABD operasyonlarının hedefi, 11 Eylül saldırılarının planlayıcılarını yok etmekten ülkeyi yeniden inşa etmeye ve kuvvetlerini eğitmeye kaymıştı.

Bu esnada Taliban tekrar güç kazandı ve ABD yönetimindeki koalisyona karşı direniş başlattı. Stars and Stripes’ın haberine göre, Sluss’ın Afganistan’a adım attığı 2018 itibariyle 150 Amerikan askeri hayatını bu saldırılar sonucunda kaybetmişti. Ancak Sluss, ABD’nin Afganistan’a müdahalesinin beraberinde zaferleri getirdiğini savunuyor.

 

“Bir inç bir inçtir. Ne olursa olsun ilerleme ilerlemedir.” diyen Sluss, kadın hakları, ifade özürlüğü, eğitim fırsatları gibi ilerlemelere atıf yapıyor. Ancak babası DeBoer, ABD’nin ilerleme kaydetmediğini, sadece kendi kuyruğunu kovaladığını düşünüyor.

 

Emekli Astsubay Başçavuş Michael Kreuger, 2010’da Pech Vadisi’nde savaşmıştı. Bazen neden savaştığını sorguladığını da söylüyor. Sekiz yıl sonra, oğlu Trenton da Afganistan’a yine 2nci Piyade Tugayı Muharebe Takımı, 4ncü Piyade Bölüğü’yle birlikte sevk edildi.

 

Michael Kruger bugünlerde torununun da aynı sebepler için aynı savaşlara 7400 mil öteye sevk edilmeyeceğini umuyor.

 

Bugün 31 yaşında olan Bajun Mavalwalla ise, babası Afganistan’a yollandığında henüz ergenliğindeydi. İkili 2012’de Mavalwalla ile babası, Herat polisine danışmanlık yapmak için gtiiği yerde, evlerinden binlerce mil uzakta bir araya geldi.

 

Afganistan’daki tecrübelerinden sonra ordudan istifa eden Mavalwalla da Amerikan askerinin bölgede bir şeyler başardığına şüpheyle yaklaşıyor.

 

“Gidip insanlara yardım etmek, ülkeme hizmet etmek istedim. Ancak bir bakıma bu bataklığa katkıda bulunmuş oldum. İyilik gerçekten ağır bastı mı? İşler daha iyiye gitti mi? Sadece biraz daha farklı bir şekilde mi oldu yoksa?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *