Çin yönetimi Tibet’te baskıyı arttırıyor


Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /var/www/vhosts/actafabula.net/httpdocs/wp-content/themes/shareblock/inc/misc/single-header-1.php on line 119
0 Shares

Çin yönetimi Tibet bölgesi başkenti Lhasa’da ‘güvenlik merkezleri’ adı altında yeni kolluk merkezleri açarak Tibetlileri kontrol altında tutmak için kentteki polis gücü sayısını yükseltiyor.

 

Yerel kaynakların aktardığına göre, ‘Kolaylaştırıcı polis merkezleri’ adını taşıyan merkezler Tibet başkentinde yaşayan yerli halkı kontrol etmek ve Pekin’in merkezi denetimini güçlendirmek amacını taşıyor.

 

2019 yılındaki bir rapora göre Tibet ve Uygur Özerk Bölgesi’ndeki ‘kolaylaştırıcı polis merkezi’ sayısı toplam 700 idi. Ancak son birkaç ay içinde Çin yönetimi Tibet bölgesi başkent Lhasa’da 130 yeni merkez açtı. Lhasa dışındaki Tibet kentlerinde de art arda açılmaya başlayan polis merkezlerinin ardından Çin yönetimi iktidarı elinde tutan Komünist Parti aracılığı ille hızlı şekilde yeni polis alımlarına başladı.

 

Polis alımlarında yerli nüfustan da alım yapan Çin Komünist Partisi’nin tek şartı eğitim ve parti açısından uygunluk. Tibet bölgesi yöneticileri, uzun zamandır Pekin’in baskı ve kısıtlamaları nedeniyle yoksulluk yaşayan bölgedeki eğitimli kişilerin ekonomik nedenlerle polis olmayı seçtiği ifade ediyor.

Uyum için kuşatma

Çin lideri Xi Jinping’in “Ülkenin korunması sınırlardan başlar ve sınırları korumak Tibet’i korumaktır. Tibet bu nedenle uyum sağlamalı,” sözlerinin ardından Lhasa ve diğer kentlerde hızlı şekilde başlayan polis uygulaması da bu sözleri şiar edindi.

 

Yerel yöneticiler, Tibet uyumu adı altında kentlere gelen polislerin Pekin yönetimi karşıtı protestoları bastırmak için meydanlara ve toplantı alanlarına konuşlandığını belirtti. Yöneticiler, polisin yanı sıra çok sayıda askeri birliğin kentlerin çevresine konuşlandığının altını çizdi.

'Sadık işçi' uygulaması

Pekin yönetimi kontrolü altında tuttuğu Tibet bölgesinde Uygurlara uyguladığı bir sistemin benzerini uyguluyor. Ülkenin çeşitli yerlerinde ‘sadık işçiler’ olmak üzere Tibet’ten toplanan yerli halkı kamplara alınıyor.

 

Genel olarak Tibet bölgesindeki kırsal kesimlerde hasat işçisi olarak çalışan yerli Tibetlileri hedef alan program bu kırsal işçilerini Tibet dışında yeni inşa edilen askeri tarzda eğitim merkezlerinde fabrika işçilerine dönüştürüyor.

 

Çin yönetiminin bu uygulaması ile şimdiye kadar ‘sadık işçiler’ haline getirmek ve ülkenin çeşitli fabrikalarında yarı-kölelik sistemi ile çalıştırmak için yüzbinlerce Tibetliyi bölgeden topladığı ifade ediliyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *