İnsan Hakları İzleme Örgütü: Rusya ve Şam, İdlib’te Hayatı Hedef Alıyor


Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /var/www/vhosts/actafabula.net/httpdocs/wp-content/themes/shareblock/inc/misc/single-header-1.php on line 119
0 Shares

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) yayınladığı son çalışmasında bir buçuk yıldır Şam ile Rusya’nın İdlib’teki sivil yerleşim yerleri ve sağlık merkezlerine doğrudan gerçekleştirdikleri saldırılara dikkat çekti.


İnsan Hakları İzleme Örgütü raporu hazırlarken 113 mağdur ve görgü tanığı ile röportaj gerçekleştirdi. Sağlık, ilkyardım çalışanları, öğretmenler, yerel yetkililer ile Suriye ve Rusya askeri konularında uzman olan kişilerle görüşen İzleme Örgütü, uydu görüntüleri ve 550’den fazla fotoğrafı inceledi. Mercek altında alınan 46 saldırının herhangi bir şekilde silahlı gruplara ait karargah, karakol, askeri nokta, mühimmat deposu ve askeri kişi olmadığını belirtti. Saldırıların sıklıkla gerçekleştirildiği bölgelerin ise İdlib şehri, Eriha, Cisr’eş Şuğur ve Maaret en-Numan olduğu, Dana, Has ve Sarmada’daki dört göçmen kampının da hedef alındığı bildirildi. Genel olarak ise 12 hastane, 10 okul, en az 5 pazar yeri, 4 göçmen kampı, 4 sivil mahalle, 2 ticari bölge, 1 hapishane, 1 kilise ve 1 ofis. Bu saldırılar neticesinde hizmet veren sağlık ve eğitim kurumları kapatılmaya zorlanıyor.


BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin açıkladığı veriler neticesinde Rusya ve Şam’ın İdlib’e gerçekleştirdiği saldırılar neticesinde en az 1600 sivil yaşamını yitirdi. Çatışmada Sağlığı Koruma Koalisyonu’nun gözlemlediği 147 saldırının yarısı İdlib’teki sağlık kuruluşlarına gerçekleştirildi. Suriye İnsan Hakları Ağı, İdlib’e Nisan 2019-Mayıs 2020 tarihleri arasında Rusya ve Şam’ın en az 882 saldırı gerçekleştirdiğini; 220’sinin ibadet merkezlerini, 218’nin eğitim kurumlarını, 93’nün sağlık kuruluşunu, 86 sivil savunma merkezlerini ve 52’sinin de marketleri isabet ettiğini belirledi. 


Rusya ve Şam’ın 3 milyon kişinin yaşadığı İdlib bölgesine gerçekleştirdiği saldırılar neticesinde 1.4 milyon insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtildi. Bu saldırılar sebebiyle BMGK’da en az 21 toplantı, BM İnsan Hakları Konseyi’nde de en az 2 oturum yapıldığını, Rusya ve Şam’ın savaş suçları iddialarını reddettikleri ifade edildi. İnsan Hakları İzleme Örgütü bu saldırıların insan hakları ve savaş hukukunun ihlali olduğunu, Rus ve Suriyeli 10 askeri ismin bu saldırılara karışabileceğini açıkladı. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *