Suriye’nin kuzeyinde küçük çaplı bir askeri operasyon için Türkiye ve Rusya görüşüyor

0 Shares

YPG/PKK’yı Türkiye sınırından uzaklaştırmak için Ankara, Moskova ile küçük çaplı bir askeri harekat düzenlemek için görüşmeler yapıyor. 

 

Konuya aşina iki kaynağın Middle East Eye’a söylediğine göre Fırat Nehri’nin batısındaki YPG/PKKlıların önümüzdeki haftalarda çıkarılması için Türk ve Rus yetkililer bir küçük askeri harekat üzerinde anlaşmaya çalışıyor. 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu hafta başında 13 Kasım’daki İstanbul’da gerçekleşen bombalı saldırıya cevap olarak YPG’yi kara harekatıyla tehdit etmişti zira Ankara, saldırının YPG ile bağlantılı kişilerce yapıldığına inanıyor.  

 

Savunma Bakanı Hulusi Akar, Perşembe günü Rus mevkidaşı Sergey Şoygu ile yaptığı telefon görüşmesinde Türkiye’deki sivil yerleşim yerlerinin hedef alınması üzerine Ankara’nın buna cevap verebileceğini söyledi. 

 

İstanbul’daki patlamadan beri Ankara, jet uçakları ve silahlı İHA operasyonlarıyla Suriye’deki YPG’yi hedef alıyor. Bu saldırıların Amerikan askerlerinin konuşlandığı koalisyon üslerinin yakınlarına yapılması Amerika’nın eleştirilerine sebep oldu. 

 

Akar’ın Şoygu ile yaptığı telefon görüşmesi ile ilgili “Terör tehdidini, koridorunu kalıcı olarak önlemek ve terör örgütlerini etkisizleştirmenin bizim en büyük önceliğimiz olduğunu ifade ettik,” açıklaması yapıldı. 

 

Bu konuda daha önce varılan mutabakatlara uyulmasının büyük önem arz ettiği bir kez daha vurgulandı.

2016'dan beri dördüncü harekat

Türkiye, Amerika ve AB tarafından da terör örgütü olarak görülen PKK ile doğrudan linki olması sebebiyle YPG, Ankara tarafından terörist olarak görülüyor. 

 

2019 yılında Ankara ve Moskova’nın yaptığı anlaşmayla Rusya’nın aracılığında YPG, sınırdan 30 kilometre içeriye çekilecekti. Türk yetkililere göre Rusya’nın YPG kontrolündeki bölgelerde askeri üsleri olsa da bu heniz yerine getirilecek bir söz değil. 

 

Bu hafta başında Astana’da yapılan Suriye görüşmelerinde Türk ve Rus yetkililer ayrıca bir araya geldi. 

 

Rus yetkililerinin toplantının ardından yaptığı açıklamaya göre Türkiye’yi askeri operasyon yapmaktan caydırmaya çalıştıklarını söylediler. Gözlemciler için Rusya’nın bu konuda yaptığı açıklamalar yeteri kadar güçlü olmadı. 

 

Haziran ayında Erdoğan, Halep vilayetindeki Tel Rıfat ve Menbiç şehirlerine başka bir askeri operasyon yapılması hususunda açıklamada bulunmuş lakin Rusya aracılığındaki Ankara ve Şam görüşmeleriyle bu söylem kesildi. Görüşmelere aşina olan kaynakların belirttiğine göre gelecek askeri operasyonda Tel Rıfat hedeflenen bölgelerden bir tanesi olabilir. 

 

Eğer gerçekleştirse bu Ankara’nın 2016’dan beri Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştireceği dördüncü operasyon olacak. IŞİD ve PKK’nın Suriye kolu YPG’nin Türkiye’ye yönelik tehditleriyle mücadele etmek ve ülke içindeki Suriyeli mültecilerin yeniden yerleştirilmelerini sağlamak amacıyla gerçekleştirilecek.

 

2016–17’de yapılan Fırat Kalkanı, 2018’de yapılan Zeytin Dalı ve 2019’da yapılan Barış Pınarı harekatlarıyla Türkiye ve Suriyeli müttefikleri, YPG tarafından kontrol edilen sınır bölgelerine hakim oldu.

 

Türkiye ve Şam Yönetimi güçleri arasında kalan Tel Rıfat, stratejik konumu nedeniyle önem arzediyor ve YPG’nin bu bölgeden gerçekleştirdiği saldırılar nedeniyle Tel Rıfat, Ankara için hayal kırıklığı noktası haline geldi. 

 

Bir askeri kaynağın Haziran’da Middle East Eye’a yaptığı açıklamaya göre YPG, ÖSO kontrolündeki bölgelere ve Türk askeri üslerine roket, anti-tank füzeleri, top atışı ve çok namlulu roketlerle en az 100 saldırı gerçekleştirdi. 

 

Kaynağın belirttiğine göre YPG’nin 2016’da Rus hava saldırılarıyla ele geçirdiği Minniğ Hava Üssü, Kilis’i hedef alan düşman güçler için stratejik bir konuma sahip. 

 

Ankara’nın iddiasına göre YPG’nin Suriyeli muhaliflerden 2016’da aldığı Tel Rıfat bölgesinden kaçan 250 bin Suriyeli Arap, Türkiye kontrolündeki Azez şehrine yerleşti. 

 

Devrim Muhafızları Ordusu bağlantılı milis gruplarının Şam Yönetimi güçleriyle birlikte kuzey Halep ve Tel Rıfat’ta bulunmaları sebebiyle İran’ın olası bir Türkiye operasyonuna yönelik tutumu şimdilik açık değil. 

Bu haber, 25 Kasım 2022 tarihinde Middle East Eye‘da yayınlanmış ve 27 Kasım 2022 tarihinde Acta Fabula tarafından Türkçe’ye çevirilmiştir. 

Levent Kemal

Levent Kemal is a freelance journalist and researcher based in Istanbul. He has followed the civil wars and conflicts in Afghanistan, Syria, and Iraq as an independent journalist. He has published news, articles, and analyses on conflict zones, and non-state armed organizations in various newspapers and magazines.

One Comment

  1. Jusurgere

    So strong Wang Han has reached the Yang Dan realm, and the strength of this Thousand Profound Palm has also been greatly improved priligy 30mg Hydralazine pharmacokinetics and interaction with food an evaluation of the dog as an animal model

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *