Uluslararası Ceza Mahkemesi Çin Hakkında Soruşturma Başlatamıyor


Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /var/www/vhosts/actafabula.net/httpdocs/wp-content/themes/shareblock/inc/misc/single-header-1.php on line 119
0 Shares

Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) Pazartesi günü, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşayan Uygur Türklerine yönelik soykırım iddiaları hakkında, Çin’in mahkeme imzacısı ülkelerden olmaması nedeniyle bölgede soruşturma açılmayacağını söyledi.

 

ICC başkanı Fatou Bensouda Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ICC üye ülkeleri arasında yer almadığından dolayı Çin’e dava açılamayacağını duyurdu.  Bensouda, Çin aleyhinde iddia edilen suçlar ve kanıtlarla ilgili olarak “mahkeme yargı yetkisini kullanabilmesi için Çin’in imzacı ülkelerden olması gerekiyor” dedi.

 

Ayrıca ICC geçtiğimiz günlerde, Tacikistan ve Kamboçya’dan zorla Çin’e gönderilen Uygurlar hakkında sunulan kanıtların yeterli dayanağı olmadığı yönünde açıklamalarda bulunmuş ve bu iddialar daha fazla delile ihtiyaç duyuyor demişti. Aynı zamanda ICC, daha çok kanıtın elde edilebilmesi için dosyanın açık bırakılacağını bildirmişti.

 

Çin’e karşı açılan davanın baş avukatı Rodney Dixon The Guarian’a verdiği demeçte, “ICC’nin önümüzdeki aylarda soruşturmayı başlatacağından umutluyuz çünkü elimizde güçlü kanıtlar mevcut’’ dedi. Avukatlar, Rohingyalı Müslümanlara karşı işlediği suçlardan dolayı 2019’da Myanmar’a yönelik soruşturmalar açıldığını söylüyor. Myanmar’ın ICC üye ülkeleri arasında yer almamasına rağmen soruşturmanın onaylandığını ifade eden avukatlar, Çin’e karşı da dava açılabileceği hususunda yorumlarda bulunuyor.

 

Yurtdışında yaşayan Uygurlar, Çin’in bölgedeki etnik gruplara yönelik soykırım işlediği gerekçesiyle Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden konu hakkında soruşturma açmasını talep etmişlerdi. Uygurların söz konusu soykırım suçlamasında, Çin’in yurtdışındaki Uygurları zorla ülkeye döndürdüğüne dair iddialar ve Tacikistan ile Kamboçya’dan zorla Çin’e gönderilen Uygurlarla ilgili dosyalar, mahkemeye kanıt olarak sunulmuştu. Temmuz ayında mahkemeye başvuran Uygurlar, bir milyondan fazla Uygur ve diğer azınlıkları ‘yeniden eğitim kamplarına’ yerleştiren ve kadınları zorla kısırlaştıran Çin’i dava etmişlerdi.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *