ABD’den donanma hamlesi: 2045 yılında 355 gemi

Estimated read time 5 min read

Rand Corportation’a konuşan Esper, Çin tehdidine karşı donanmayı nitelik ve nicelik olarak geliştireceklerini söyledi. 12 milyar dolar ek yatırım bütçesiyle beraber 2045 yılında 355 gemilik bir donanma planlanıyor.

Esper: Çin’e karşı donanmayı büyüteceğiz

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, donanmanın geleceğiyle ilgili kritik açıklamalarda bulundu. Esper, yükselen Çin tehdidine karşılık Birleşik Devletler’in insansız gemilere, denizaltılara ve hava araçlarına yatırım yapacağını, sayı olarak da daha gelecekte daha büyük bir filoya sahip olmayı planladıklarını söyledi.

 

Esper’in açıklamaları donanmada bakım, maliyet ve planlama krizi yaşanan günlerde geldi. İnsansız araçlara ayırdığı bütçede kesintiye giden Donanma, Kongre’ye sunacağı teklifle yeni bir bütçe istemeyi planlıyor.

 

Geçtiğimiz günlerde ünlü düşünce kuruluşu Rand Corportation’ın misafiri olan ve özel açıklamalarda bulunan Esper, donanmanın geleceğiyle ilgili projeksiyonlar hakkında da ipuçları verdi. Sıklet merkezini Pasifik olarak tanımlayan Esper ana tehdit olarak da Çin’i zikretti. Yeni Savunma Strateji ismiyle yayınlanan güvenlik doktrinine atıfta bulunarak Çin tehdidine karşı attıkları adımları vurguladı.

Deniz ticaretini kontrol ve emniyeti altına almak isteyen Çin’in hedefi 2035 yılında insansız araçları da kullanabilen geniş bir filoya erişmek ve böylece bölgesinde tartışmasız bir şekilde en kuvvetli donanmaya sahip olmak.

 

Bu konuya değinen Esper, Çin’in eforlarının boşa çıkacağı görüşünde: “İş deniz gücüne geldiğinde Çin’in Birleşik Devletlerle boy ölçüşemeyeceğinin adını koymak istiyorum. Biz yeni gemi inşa etmeyi bıraksak bile konu açık denizlerdeki kabiliyetlerimiz olduğunda Çin’in farkı kapatması yıllar sürecektir. Yine de önde kalmak zorundayız. Üstünlüğümüzü muhafaza etmeliyiz. Dünyanın en üstün donanması olarak kalmamızı emniyete almak için modern gemiler inşa etmeye devam edeceğiz.”

 

Esper, bu amaç doğrultusunda geleceğin filosunda gemilerin hem daha kabiliyetli hem daha küçük olacağını vurguladı. Aynı zamanda bütçe kısıtları ve tasarruf tedbirleri çerçevesinde otonom deniz araçlarının daha sürdürülebilir bir filo yapısına izin vereceğini ve maliyetleri büyük ölçüde kısıtlayacağını belirtti.

239’dan 355 gemiye

Esper’in değindiği önemli noktalardan biri de gemi sayısı oldu. Şu anda 293 savaş gemisine sahip ABD donanması için 2030’lu yıllarda birçok sınıfta geminin emekli olması bekleniyor. Buna rağmen Esper, daha yeni ve daha kabiliyetli gemilerle 2045 yılına 355 adet savaş gemisine sahip olmayı planladıklarını duyurdu.

 

“Gelecekteki filo, ölümcül etkiyi havadan, denizden veya denizin altından getirmekteki kabiliyetinde daha dengeli olacak” diyen Esper, birden fazla alanda yatırım yaptıklarını ve sadece bir çözüme odaklanmadıklarını belirtti.

 

Sea Hunter isimli insansız deniz aracı örneğini veren Esper, 40 metrelik trimaranın iki aydır deneme seferleri yaptığını söyledi. Ana görevi denizin altında arama yapmak olan geminin düşman unsurlarını tespit etmek ve ağ aracılığıyla bilgiyi kesintisiz bir şekilde diğer insanlı ve insansız sistemlere iletmek, aynı zamanda hedefe ateşlenmiş mühimmatı yönlendirmek gibi kabiliyetleri de olacak.

 

“Bu çalışmalarımız, gelecekteki filomuzu gerçekleştirmek adına attığımız adımlar arasında. Bir tanesi, insansız sistemlerin ölümcül ateş açmak, mayın döşemek, ikmal yapmak ya da hasmı gözetlemek gibi geniş savaş fonksiyonları taşıması olacak. Bu gelecek yıllarda ve on yıllarda deniz savaşları icramızda büyük bir devrime yol açacak.”

Tersaneler verimli çalışamıyor

ABD Donanması için tek önemli değişken gelecekteki gemiler değil. Var olan gemilerin bakımlarında da önemli sorunlar yaşanıyor. Geçtiğimiz yıllarda bu konu birçok kez gündeme gelmiş ve donanmanın yapısı tartışılmıştı. Donanmanın Bakım Merkezi’nin komutasını sürdüren Tümamiral Eric Van Hage, Ağustos ayında yaptığı açıklamada bakım masraflarına dikkat çekmişti.

 

Yeni donanma, yeni doktrin

Donanma organizasyonunda yapılacak bu değişiklikler ABD için yeni bir doktrin anlamına da geliyor. Özellikle açık denizlerde uçak gemileriyle var olmak yerine daha küçük ancak etkili gemilerle kıyı denizciliğine ağırlık vermesi beklenen ABD’nin, dünyanın dört bir yanındaki üsleri sayesinde yine denizlerdeki gücünü koruması bekleniyor.

 

Öte yandan otonom araçların denize inişi, savaşın icrasıyla ilgili birçok yeniliği de beraberinde getirecek. Deniz platformlarında ağ tabanlı savaş yıllardır uygulansa da gelecekte doktrinin ağ tabanlı savaşa daha da yaslanması bekleniyor. Özellikle hava unsurlarıyla anlık ve kesintisiz iletişim kuracak insansız araçların savaşın seyrini değiştirebileceği değerlendiriliyor.

+ There are no comments

Add yours