Beyaz Saray Yetkilisi: Tayvan, Çin’in Olası Saldırılarına Karşılık Önlem Almaya Başlamalı


Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /var/www/vhosts/actafabula.net/httpdocs/wp-content/themes/shareblock/inc/misc/single-header-1.php on line 119
0 Shares

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien, Cuma günü yaptığı açıklamada, ‘”Çin’in olası saldırılarına karşılık Tayvan sıkı önlemler almaya başlamalı” dedi.

Voa News’in haberine göre, Aspen Enstitüsü etkinliğine katılan O’Brien, konuşmasında “Bence, Tayvan’ın asimetrik savaş stratejisine ve alan hâkimiyeti doktrinlerine bir göz atması, Çin’in olası amfibi ve gri bölge harekatlarına karşılık caydırıcı önlemler alması gerekiyor. Muhtemel bir gri bölge operasyonu ada(Tayvan) ekonomisi üzerinde sarsıcı yaralar açar.” ifadelerini kullandı. Ayrıca O’Brien, bir gri bölge harekatının Asya-Pasifik ülkelerini kızdıracağını ve Çin’i uluslararası alanda geri plana itebileceğini söyledi. [af]Gri bölge stratejisi, bir devletin milli çıkarlarına ulaşmasını sağlayacak politik hedeflere doğrudan askeri kuvvet kullanmadan ulaşmasını sağlayan çok boyutlu sınırları kesin olmayan belirsiz bir dizi çabadır. Kaynak Mithat Işık [/af]

Karşı hazırlık önlemlerini savunan O’Brien ‘Çinlilerin Tayvan’a amfibi harekâtı gerçekleştirmeyi istediklerini düşünmediğini’ söyleyerek ‘bu harekata muhtemelen hazır olmadıklarını’ belirtti.

Eğer Çinliler böyle bir işe girişseydi, bu iş Çinliler için zorlu bir operasyon olurdu.’’ diyen O’Brien, Pekin’in ABD’yi hesaba katması gerektiğini vurguladı. O’Brien konuşmasının devamında, Çin’in Tayvan’ı büyük bir saldırıyla yok edebilme kapasitesine sahip olduğunu fakat bu saldırılar sonucunda kazançlarının ne olacağını bilmediğini söyledi.

ABD İle Çin arasındaki Tayvan Sorunu

Tayvan’ın ABD ile uzun süredir yakın ilişkilere sahip olması ve ABD’den silah ithalatını artırması Çin’i her zaman rahatsız etmiştir. Çin, Tayvan-ABD yakınlaşmalarına karşılık Tayvan çevresinde zaman zaman askeri tatbikatlarda bulunmuştur. Çin’in geçtiğimiz günlerde ordusuna ‘savaşa odaklanma’ emri vermesi bölgede gerginliği artırmış, Washington, Çin’e bir cevap olarak ABD Pasifik Filosu’na ait USS Barry gemisini 14 Ekim’de Tayvan Boğazı’ndan geçirmişti. Yabancı gemilerin Tayvan Boğazı’ndan geçişini egemenlik ihlali olarak gören Pekin, ABD Filosu’nun boğaz üzerindeki tüm hareketlerinin incelemeye tabii tutulduğunu açıklamıştı. Tayvan Boğazı’nı uluslararası suların bir parçası olarak gören ABD, boğazı sıklıkla kullanmakta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *