Helikopter kazası PKK’nın gizli hava koridorunu ortaya çıkarmış olabilir

Middle East Eye’a konuşan Türk kaynaklar, geçen hafta Irak Kürdistanı’nın Duhok bölgesinde düşen iki sivil helikopterin, terör örgütü Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) üst düzey üyelerinin Irak ve Suriye arasında taşındığı gizli bir hava koridorunu açığa çıkarmış olabileceğini söyledi.

 

Kürdistan Bölgesel Yönetimi yetkilileri Çarşamba günü düşen helikopterlerin PKK üyelerini taşıdığını söyledi ancak uçuşların ayrıntıları hakkında bilgi vermedi. PKK bağlantılı grupların öncülük ettiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) geçen hafta Eurocopter AS350 helikopter kazasında dokuz üyelerinin öldüğünü açıklamıştı.

 

ABD destekli SDG, Suriye’deki İslam Devleti militanlarıyla daha iyi mücadele edebilmek için savaş ve güvenlik kapasitesini arttırmak amacıyla terörle mücadele birimlerini Irak’ın Kürdistan bölgesine naklettiğini açıkladı.

 

Açıklamada “Savaşçı grubumuzu taşıyan iki helikopter 15 Mart 2023 akşamı Süleymaniye şehrine doğru yol alırken kötü hava koşulları nedeniyle düşmüş ve aralarında güçlerimizin komutanı Şervan Kobani’nin de bulunduğu dokuz savaşçımızın şehit olmasına yol açmıştır” denildi.

 

Açıklamada helikopterlerin kime ait olduğu ya da nasıl kullanabildikleri belirtilmedi zira bilinen raporlara göre PKK’nın da SDG’nin de helikopteri yok.

 

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Mesrur Barzani, helikopterlerin PKK ile daha yakın ilişkileri olan siyasi rakipleri Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) ait olduğunu söyledi. Ancak Türk kaynaklar, toplam dört adet olan helikopterlerin ABD hükümeti tarafından yerel bir şirket aracılığıyla kiralandığını ve daha sonra KYB’ye verildiğini iddia etti.

 

Kürdistan yetkilileri bu iddialara ilişkin MEE’nin sorusuna yanıt vermeyi reddederek kazaya ilişkin soruşturmaların halen devam ettiğini belirttiler.

ABD şüphesi

Son zamanlarda IKBY’deki iktidar partileri arasında parlamento seçimleri ve petrol gelirleri nedeniyle tansiyon yüksek. Aralarında Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani’nin de bulunduğu KYB yetkilileri IKBY’nin haftalık toplantılarını boykot ediyor.

 

Türk kaynaklar, Türk hükümetinin her iki hava aracının Irak hava sahasındaki hareketlerini izleyebildiğini, ancak yolcu manifestolarına sahip olmadıklarını söyledi. Kaynaklar, ABD güçlerinin Suriye ve Irak topraklarını kontrol etmesi nedeniyle bu tür uçuşların ancak ABD’nin bilgisi dahilinde gerçekleşebileceğini de sözlerine ekledi.

 

Kaynaklar “Bu uçuşlar son iki yıldır devam ediyor ancak kayıt dışı” dedi. “Kayıtsız uçuşlar, PKK teröristlerinin ABD ve Irak koordinasyonuyla Irak ve Suriye toprakları arasında yasadışı olarak taşındığı spekülasyonlarını tetikliyor.”

 

Helikopterin rotası da Ankara’da kuşku uyandırdı; SDG kontrolündeki Haseke’den Süleymaniye’ye ulaşmak için muhtemelen Türk radarlarından ve gizli toplantıların tespitinden kaçınmak için düzensiz bir uçuş planı kullandılar.

 

Al Monitor, helikopterlerin alışılmadık derecede alçak irtifada uçtuğunu, bunun da Kandil’deki PKK karargahına daha yakın olan Gara gibi nihai hedefe giden yolda gizli bir mola anlamına gelebileceğini iddia etmişti.

 

Irak Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi, helikopterlerin Kürdistan Bölgesi’nin resmi güvenlik kurumlarına bildirimde bulunmadan Süleymaniye ile Suriye’nin kuzeydoğusu arasında uçtuğunu söyledi.

 

Türk kaynaklar, KYB’nin uçuşlarla bağlantısının açıklanması yükümlülüğünün IKBY ve Irak makamlarının sorumluluğu olduğunu söyledi. Kaynaklar, KYB’nin son yıllarda YPG ile ilişkilerini derinleştirdiğini ve birbirleriyle sık sık temas kurduklarını da sözlerine ekledi.

 

Kaynaklar, KYB lideri Bafel Talabani’nin ABD tarafından yapılan düzenlemeler sayesinde Süleymaniye’de PKK’nın Suriye’deki silahlı kanadı YPG yetkilileriyle birkaç kez görüştüğünü iddia etti.

 

Talabani, Barzani’nin helikopterlerin mülkiyetine ilişkin suçlamaları konusunda şu ana kadar sessiz kaldı. Sadece bir taziye mesajı yayınlayan Talabani, “Kürtlerin kutsal topraklarını terörizmden koruyan ve büyük bir egemenlik mirası bırakan” SDG güçlerini övdü.

 

Bu haber 21 Mart 2023 tarihinde Middle East Eye sitesindeIraq-Syria: Helicopter crash might have revealed a secret PKK air route” başlığı altında yayınlamıştır. Acta Fabula tarafından Türkçeye aktarılmıştır. Orijinal habere ulaşmak için tıklayınız

+ There are no comments

Add yours