Suriye’de kişi başı ekmek sayısına sınırlama

Suriye’de hükümet, kişi başına düşen ekmek sayısına sınırlamalar getirdi. Bu durum, Suriye’de devam etmekte olan ekonomik krizle birlikte halkı açlıkla karşı karşıya bıraktı.

 

Hükümetin yayınladığı bildiriye göre, iki kişilik bir aile günde sadece bir paket ekmek alabilecek. Dört kişilik bir ailenin iki, altı kişilik bir ailenin ise üç paket ekmek alma hakkı olacak. Yedi kişiden fazla hanesi olan ailelere sadece dört ekmek hakkı tanınıyor.

Akıllı kartla ekmeğe sınırlama

Suriye’de Esed rejimi yönetimindeki bölgelerde, hükümet geçtiğimiz yıldan bu yana sivillerin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için akıllı kartlar dağıtmıştı. ABD’nin Sezar Yasası yaptırımları ile oldukça zor günler yaşayan Şam yönetimi hükümet tarafından işletilen fırınlardan ekmek satın alabilmek için ‘akıllı kart’ uygulamasını yeniden devreye soktu. Ancak yaptırımların ve ülkenin tarım kaynaklarının büyük kısmının YPG/PKK kontrolündeki alanlarda kalması nedeniyle Şam yönetimi akıllı kartlardaki ekmek oranını düşürdü.

Fazla ekmek almak isteyen kara borsaya yönelmek zorunda

Devletin hak tanıdığı ekmek sayısından fazla ekmek almak isteyen vatandaşları kara borsada satılan ekmekler bekliyor. Yasa dışı üretilen ekmekler, devlet desteğiyle üretilen ekmeklerin fiyatından 5 kat daha fazla fiyatla tüketiciye veriliyor. Şu anda devlet üretimli bir paket ekmeğin fiyatı 100 Suriye Lirası olarak satışa sunuluyor.

 

Elektrik tamircisi olarak çalışan, altı kişilik ailesine bakan Yaser, ekonomik krizden oldukça şikâyetçi durumda. Yaser, ‘’ekmek alabilmem için her gün sabahın üçünde uyanıp fırına gitmem gerekiyor. Fırından ekmek alabilmek için üç saat sıra bekliyorum. Alabildiğim dört parça ekmek çocuklarıma yetmiyor.  Bu durum için çözümümüz daha az öğün yemek yemek ve eğer bulabilirsek pirinç ve bulgur tüketmek.  Gücüm karaborsadan haftada bir kere ekmek almaya yetiyor.’’ diyerek mevcut durumdan yakındı.

Suriye’de ekonomik durum daha da kötüleşecek

ABD’nin Esed ailesi üzerindeki yaptırımları, koronavirüs salgını, yükselen enflasyon ve üstüne üstlük Lübnan’daki mali kriz ile mücadele eden Suriye ekonomisi, birinci dünya savaşından bu yana en kötü tepe noktasına ulaştı. Uzmanlar, Suriye ekonomisinin ilerleyen zamanlarda daha kötü bir hal alacağı konusunda uyarılarda bulunuyor.

 

BM verilerine göre Esed rejimi kontrolündeki bölgelerde yaşayan halk birçok temel gıdadan yoksun şekilde hayatına devam ediyor.  Halkın %90’lık kesimi yoksulluk sınırının altında yaşarken, işsizlik oranı %80’lere kadar yükselmiş durumda.

+ There are no comments

Add yours