Fransa Mali’den çekilmeyi planlıyor

Batı Afrika’da düzenlediği hava saldırıları sonucu birçok sivilin ölümüne sebep olan ve bu sebeple tartışmalara yol açan Fransa’nın, bölgeden çekilmeyi planladığı ifade edildi.

 

2013 yılında bölgeye yönelik askeri müdahalede bulunan ve Barkhane Operasyonu adı altında bir askeri harekât planı başlatan Fransa, Mali’nin Afganistan senaryosuna doğru evrilmesinden endişe duyuyor.

 

Konu hakkında basına açıklamalardan bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Fransız askerlerinin bölgeden çekilmesi için bir zaman dilimi belirleyeceğini söylediği belirtildi. Öte yandan Fransa Savunma Bakanlığı kaynakları, 2022 yılının ortalarından önce daha geniş bir çekilmenin olabileceğini aktardı.

 

Fransız Le Parisien gazetesiyle bir söyleşi gerçekleştiren Savunma Bakanı Florence Parly, Fransız kuvvetlerinin Batı Afrika’da sonsuza kadar kalmayacaklarına işaret etti. Ayrıca Parly, ‘’2020 yılında Fransa güçleri, terörist grupların üst düzey liderlerini etkisiz hale getirerek ve lojistik hizmetlerini hedef alarak önemli başarılar elde ettiler.’’ dedi. Geçtiğimiz yılın Haziran ayında el-Kaide’nin Kuzey Afrika’daki üst düzey liderlerinden biri olan Abdülmalik Droukldel, Fransa hava kuvvetlerinin Mali’de düzenlediği bir hava saldırısında öldürülmüştü.

 

Fransa Genelkurmay Başkanı Francois Lecointre, Mali’ye gerçekleştirdiği resmi bir ziyarette, bölgedeki Fransız askerlerinin bir kısmını en kısa süre içerisinde çekme planlarının olduğunu söylemişti. Aynı zamanda Lecointre, Fransa’nın bölgeden tamamen çekilmeyeceğinden ve ilerleyen zamanlarda operasyonlar konusunda stratejik değişiklikler yaşanabileceğinden bahsetmişti.

 

Bölge analistlerinden Siaka Coulibaly, Fransız kuvvetlerinin çekilmesi durumunda yerel güvenlik güçlerinin büyük bir boşluğa düşebileceği konusunda uyarmıştı. Coulibaly ‘’Yabancı birliklerin çekilmesi halinde Batı Afrika ülkeleri, en kötüsüne hazırlıklı olmalı.’’ demişti.

 

Fransa’nın geçen yıl Batı Afrika’ya ek olarak konuşlandırdığı 600 askeri çekmesi bekleniyor. Ancak bu geri çekilmenin devamı gelip gelmeyeceği henüz bilinmiyor. Geçtiğimiz günlerde Savunma Bakanlığı yetkilileri, Fransa’nın bölgedeki 5,100 askerini ‘büyük olasılıkla’ çekeceğini açıklamıştı.

+ There are no comments

Add yours