ABD Afganistan’daki asker sayısını 2 bin 500’e düşürdü

ABD ordusunun Afganistan’daki asker sayısını 2 bin 500’e düşürdüğü açıklandı.

 

ABD Başkanı Donald Trump, dün yaptığı açıklamada, yeni gerçekleşen çekilmeyle birlikte Afganistan’daki asker sayısının 19 yıldır süren savaştaki en düşük seviyeye ulaştığını belirtti. Trump’ın açıklaması beraberinde, bugün itibarıyla Afganistan’daki ABD askeri sayısının 2 bin 500’e indirildiği bildirildi. Afganistan’dan tamamen çekilmeyi uzun süredir istediğini belirten Trump, 19 yıldır Afganistan’da devam eden savaş ortamı hakkındaki açıklamasında ‘’Bitmek bilmeyen savaşlara her zaman engel olacağımın sözünü veriyorum.’’ ifadelerine yer verdi.

 

ABD’nin aşamalı olarak askerlerini ülkeden çekmesi süreci devam ederken, bazı ABD’li ve Afgan yetkililer, tamamen bir çekilme olması durumunda, Taliban’ın hükümet güçlerine yönelik baskısının daha da artacağından endişe ediyor. ABD’de resmi olarak başkan seçilen Joe Biden ise Afganistan’da örgütlenen el-Kaide gibi silahlı grupların, ABD topraklarını tehdit etmeyeceğini garantilemek için ülkede küçük çaplı bir terörle mücadele gücü bulundurmayı savunuyor.

 

Geçtiğimiz yılın Şubat ayında Taliban ile yapılan anlaşmada, ABD askerlerinin aşamalı olarak geri çekileceği belirtilmişti. Taliban ile yapılan anlaşma döneminde, Afganistan’da 13 bin askeri bulunan ABD’nin anlaşma şartları altında Mayıs 2021’e kadar ülkeden tamamen çekilmesi bekleniyor.

+ There are no comments

Add yours